fbpx

Srbija postaje velika deponija. Hoće li nas zatrpati smeće dok ovi na vlasti vagaju i svađaju se oko toga ko će se ovajditi u poslu sa reciklažom?!

Sa preko 3.000 divljih deponija i ovakvim izgledom tzv. uređenih deponija spadamo u najneuređenije države u Evropi. A našim evropskim susedima stalo je do toga da mi počistimo po svom dvorištu, jer smrad se širi i preko granica. Omogućili su nam pristup sredstvima iz evropskih IPA fondova, kojima bismo znatno popravili stanje svoje životne sredine. Međutim, da bismo koristili ta sredstva, EU traži ozbiljnu tehničko-projektnu dokumentaciju koju vlasti u Srbiji očigledno nisu spremne da dostave. U Srbiji ne postoji ozbiljna strategija upravljanja otpadom. Sa procentom od 7% recikliranog otpada, daleko smo ispod proseka EU koji se kreće između 50 i 60%.

Otpad je ozbiljan resurs, i to što nedovoljno recikliramo košta Srbiju u tri segmenta:

  1. Imamo ogroman broj deponija i smetlišta sa kojih se smeće razgrađuje i oslobađaju opasne materije koje dospevaju u vodu za piće i obradivo zemljište,
  2. Godišnje gubimo preko 150 miliona evra jer ne recikliramo svoj otpad,
  3. Gubimo preko 20.000 zelenih radnih mesta koja bi se mogla uposliti u reciklažnoj industriji.

Da smo na dnu lestvice ekološki uređenih zemalja, pokazuje i to što jedna Slovenija reciklira preko 90% svog otpada, dok je u Srbiji to svega 7%.

Razlog zašto je ova oblast toliko zanemarena, verovatno leži u tome što vlastodršci i njihovi kumovi i partneri još uvek nisu uspeli da se dogovore ko će se u toj oblasti ovajditi.

Zeleni front pokreta #1od5miliona


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

October 10, 2021