fbpx

Zeleni front Pokreta “1 od 5 miliona” konstituisao je svoje organe, a usvojen je i Proglas kojim se definišu osnovne tačke delovanja u borbi za zaštitu životne sredine.

Predsednica Zelenog fronta “1 od 5 miliona” Snežana Nedeljković ocenila je da “našu zemlju nismo nasledili od dedova, već da je pozajmljujemo od budućih generacija”, te da će osnovni zadatak ovog pokreta biti borba za Srbiju bez ekološkog duga, za zemlju u kojoj se “ekološki resursi troše u onoj meri koliko za godinu dana ekološki sistem može da se obnovi”.

Podsetimo, Pokret “1 od 5 miliona” je nedavno, kao deo svoje organizacione strukture, oformio Zeleni front koji će voditi aktivnu borbu za zaštitu životne sredine.

Tom prilikom je poručeno da će Zeleni front biti u stanju pune borbene gotovosti, spreman da se obračuna sa svakom pretnjom po životnu sredinu, te da nam predstoji “borba za goli život” jer nam “truju i vodu, i vazduh, i zemlju”.

Na sednici Zelenog fronta funkcija zamenika predsednika poverena je Ivanu Damnjanoviću, dok je za predsednika Izvršnog odbora izabran Aleksandar Božinović.

U usvojenom Proglasu se, između ostalog, navodi da je voda naš najdragoceniji resurs, te da se mora sačuvati i zabranom izgradnje derivacionih mini hidroelektrana na planinskim rekama, kao i izgradnjom fabrika za preradu otpadnih voda.

Navodi se takođe i donošenje Akcionog plana za izgradnju kanalizacione mreže u celoj Srbiji kojeg se mora pridržavati svaka naredna vlast. Ističe se i da upravljanje otpadom može i drugačije – reciklaža, i to ne 5% kako je danas, već 98% kako je u Sloveniji.

U Proglasu se navodi i da će rad kompanija biti uslovljen izradom studije o proceni uticaja na životnu sredinu, zatim subvencionisanje domaćinstava za prelazak na grejanje na ekološki prihvatljivo gorivo, ali i uvođenje ekologije u osnovno i srednjoškolsko obrazovanje kako bi se povećala svest svakog pojedinca, kao i kazni za počinioce ekoloških krivičnih dela.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

June 30, 2021