fbpx

„Srbiji je potrebna četvrta grana vlasti, koja će omogućiti onim trima – zakonodavnoj, sudskoj i izvršnoj, da profunkcionišu, jer su već 30 godina blokirane partijskom knjižicom“, rekla je Valentina Reković, predstavnica Pokreta „1 od 5 miliona“, gostujući u Danu uživo na TV N1.


Ona je kazala da je plan Pokreta „1 od 5 miliona“ potpuno resetovanje sistema, te da je uvođenje četvrte grane vlasti u cilju toga.

„Tu bi bili stručni ljudi iz različitih oblasti, dokazanog ličnog i profesionalnog integriteta, i raspolagali bi mehanizmima nadzora i kontrole nad ostalim granama vlasti. Onda se ne bi dešavao „Beograd na vodi“, ako to šteti građanima… ili da Stari savski most izmeštamo u park i od njega pravimo kafić, umesto da izgradimo most kod Trmbasa, sela kod Kragujevca, gde meštani ne mogu da dođu do svojih kuća. Znate li koliko ima Trmbasa po Srbiji? U takvim situacijama bi reagovala četvrta grana vlasti“, kazala je Reković.

Dodala je i da se ovim neutrališe „koncept liderstva“ koji upropaštava Srbiju, a po kojem se „lideri“ za sve pitaju, vukući za sobom „svitu poltrona i nesposobnjakovića“.

Ona je rekla i da je jedan od predloga Pokreta „1 od 5 miliona“ da kandidate za one koji će činiti četvrtu granu vlasti predlažu komore iz svake oblasti, a da krajnju reč daju građani na posebnim izborima. „To je naš predlog, ali pozivamo sve ljude da iznesu svoje predloge, sugestije i kritike, pa da zajedno dođemo do najboljeg rešenja za četvrtu granu vlasti“, rekla je Reković.

Govoreći o programu s kojim Pokret „1 od 5 miliona“ izlazi na izbore, Reković je kazala da se ovaj Pokret zalaže da prva godina studiranja bude besplatna za sve studente, jer se sada oko 30 posto kapaciteta fakulteta ne iskorišćava, pošto roditelji nemaju para da svojoj deci plate upis i školarinu.

„Naša ideja je i tzv. „Partner projekat“. To znači da student, ukoliko želi, može da sklopi ugovor sa državom, po kojem bi država bila dužna da mu finansira sve četiri godine studiranja, uz smeštaj i džeparac, a student po završetku studija vraća Srbiji tako što če naredne četiri godine da ostane u njoj i da radi. Odnosno, da se zaposli u državnoj upravi, administraciji ili preduzeću, što je država dužna da mu osigura“, kazala je Reković i dodala da bi se time sprečilo i to da mlad čovek po završetku studija spakuje diplomu u džep i ode u Nemačku, umesto da ostane u svojoj zemlji.

„Naterali smo Vučića da izgovori OVU rečenicu“

Govoreći o nedavno održanom sastanku vlasti i političkih organizacija koje su najavile izlazak na izbore, Reković je kazala da je Pokret „1 od 5 miliona“ tada tražio odlaganje izbora za kraj avgusta, ali da niko od prisutnih, izuzev Nove stranke, nije to podržao.

„Neki od njih su čak hteli i da izbori budu održani ranije, odnosno 14. juna“, kazala je ona.

Reković je otkrila i da je Pokret „1 od 5 miliona“ na tom sastanku naterao Aleksandra Vučića da izgovori jednu rečenicu – „Ukoliko dođe do skoka broja novozaraženih koronavirsuom, izbori će biti odloženi“. Dodala je i da su od strane ovog Pokreta svi unutar sale upozoreni da će imenom i prezimenom odgovarati ukoliko „virus ponovo bukne“.

„Korona je ogolila Srbiju, potrebna je reanimacija zdravstva“

Rekovićeva je rekla da je Srbija kroz situaciju sa korona virusom prošla jedva, isto tako kakav joj je i sistem, te da Aleksandar Vučić naziva medicinare i policajce herojima, a da je iste te heroje stavio na prvu liniju fronta bez zaštitne opreme, maski i rukavica.

„Srbiji je potrebna reanimacija zdravstva! I to je jedna od tačaka našeg programa. Primarna zdravstvena zaštita mora biti besplatna za sve građane, imali ili nemali overenju zdravstvenu knjižicu. Moraju se smanjiti liste čekanja, a ne da se operacija kolena danas zakazuje za 2023. godinu“, rekla je ona.

Kazala je i da je nenormalno da se za Nacionalni stadion daje 500 miliona evra, kad je to otprilike iznos koliko država duguje penzionerima.

 „Ne treba nam 500 miliona za stadion, kad je glavnica duga penzionerima 660 miliona. Hajde da te pare za stadion iskoristimo tako što ćemo penzionerima da vratimo taj novac, koji su oni za života zaradili “, rekla je ona.

„Iskustvo u krađi i demagogiji nam i ne treba!“

Na pitanje novinarke „Da li mislite da ste razočarali ljude koji su sa vama šetali na protestima, time što izlazite na izbore? “, Rekovićeva je odgovorila da pojedini lideri opozicionih partija – Sergej Trifunović, Saša Radulović i Boris Tadić – sada koriste iste reči koje su izgovarali i predstavnici Pokreta 1 od 5 miliona pre tri meseca.

„Ako neko kaže da nemamo iskustva u politici, onda nam  iskustvo u krađi i demagogiji ne treba “, rekla je Rekovićeva povodom insinuacija pojedinih na račun neiskustva aktivista Pokreta 1 od 5 miliona.

O štrajkačima i kontra-štrajkačima

Komentarišući dešavanja ispred Narodne skupštine, kao i štrajkove glađu pojedinih narodnih poslanika, Reković je kazala da je Pokret „1 od 5 miliona“ išao da pruži podršku Miladinu Ševarliću, koji je prvi otpočeo štrajk, a potom ga i prekinuo. Kako je kazala, ubrzo je sve preraslo u cirkus, pa posle pola dana niko više o Ševarliću i njegovim zahtevima nije ni govorio. Pridružio se Boško Obradović, a potom su kontra-štrajk organizovali poslanici SNS, kazala je i dodala da je nakon toga organizovan čak i skup vladajuće stranke kojim su pogažene sve propisane zdravstvene mere.

Reković je kazala i da je štrajk glađu Boška Obradovića legitiman način njegove političke borbe, i da, pošto je on između ostalog tražio dijalog sa predstavnicima vlasti, ne vidi šta je problem toj vlasti, koja je pregovarala „sa svakakvima oko svakakvih zahteva“, da sedne sa čovekom koji štrajkuje glađu i sasluša njegove zahteve.

„1 od 5 miliona“ izlazi i na pokrajinske izbore

Za kraj uključenja, Rekovićeva je podelila ekskluzivnu informaciju sa gledaocima televizije N1.

„ Pokret 1 od 5 milona izaći će na sledeće parlamentarne izbore samostalno, a takođe ekslluzivna informacija je da će Pokret 1 od 5 milona izaći i na pokrajinske izbore. Naša pokrajinska lista održavaće svu raskoš kultura Vojvodine“, kazala je Reković.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

May 15, 2020