fbpx

Pošto je aktuelnoj vlasti bilo važnije da postavlja kamene temeljce i preseca crvene vrpce na tržnim centrima a ne da gradi bolnice, danas smo ponovo dovedeni u situaciju da brojimo koliko je još bolničkih ležajeva preostalo za smeštaj obolelih od virusa korona i dal’ će opet “groblja da nam budu mala”. Zato ovim graditeljima tržnih centara predlažemo da makar deo svojih bespotrebnih neimarskih poduhvata iskoriste za dobro naroda, te da onih 300.000 kvadrata u “Beogradu na vodi” kojima se diče kao najvećom tržnicom u Evropi, adaptiraju u privremenu kovid bolnicu.

Naime, tržni centar “Galerija” koji je Aleksandar Vučić otvorio usred pandemije, ima bolje uslove za smeštaj obolelih od većine bolnica po Srbiji i hala koje su služile kao privremene bolnice. Raspolaže sanitarnim čvorovima daleko humanijim no što su oni u prosečnim srpskim bolnicama gde svakim odlaskom u toalet rizikujete da dobijete sepsu ili da vam se vodokotlić obruši na glavu. Ukoliko vam se uopšte i posreći da vas bolesnog prime u bolnicu, jer jelte – nema mesta. “Galerija” takođe raspolaže svim uslovima za distribuciju hrane, a obezbeđen je i prevoz unutar iste, što je potvrdio i sam šef naprednjaka vozajući se ovom tržnicom. Ceo prostor je obezbeđen grejnim telima, dobrom ventilacijom, i većim brojem ulaza što ga čini pristupačnijim. Naposletku, šteta je i da ovi silni kvadrati ostanu neiskorišćeni, budući da ionako zvrje poluprazni, pošto je od na sva zvona najavljivanog dolaska svih mogućih svetskih brendova cipela, čarapa i luksuznih torbi, Vučić uspeo da otvori svega trećinu od ukupnog broja lokala. Dodatno, širom sveta se zbog novog talasa epidemije zatvaraju tržni centri i prelazi se na onlajn kupovinu, te je realno očekivati da će se to uskoro desiti i u Srbiji koja ovih dana beleži svoje crne rekorde.

Svesni smo da je “Galerija”, kao i ceo “Beograd na vodi”, poklonjena arapskim drugarima Aleksandra Vučića. No, verujemo da će Vučić uticati na “brata svog” čijim se kućnim posetama, večerama i pratnjom do sobe hvali, da pokaže solidarnost u ovim teškim vremenima po Srbiju i ustupi nam poklonjene mu kvadrate za prihvat obolelih za koje nema mesta u bolnicama. Ukoliko pak “brat” ne postupi bratski, podsećamo da je Srbija vlasnik 32% “Beograda na vodi”, pa neka onda bar tu trećinu od 300.000 kvadrata usmeri na potrebniju namenu.

Podvlačimo: režim Aleksandra Vučića već osam godina vlada marketinškim trikovima, a cena toga danas stiže na naplatu. Zato što nisu ulagali u zdravstvo već samo u svoje novčanike, zato što nisu gradili bolnice već samo prodavnice i fontane, zato što nisu ulagali u lekare već ih slali u Nemačku, e zato mi danas nemamo ni gde da se lečimo ni ko da nas leči. Ne samo kovid pacijenti, već i svi ostali. Rezultat toga je i da se novopečena gospođa ministarka a dosadašnja epidemiološkinja hvali tržnim centrom kao velikim uspehom, dok ljudi umiru čekajući na bolnički krevet.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

November 6, 2020