fbpx

Dragi Beograđani, da li se osećate bezbedno i bezbrižno nakon izjave Gorana Vesića da je požar u Vinči ugašen i da samo tinja još nekoliko dana? Umirio vas je gradonačelnik Radojičić svojim “savetom” da ćemo se od teško zagađenog vazduha sakriti ako zatvorimo prozore? Da li verujete da nije opasno po naše zdravlje sve to što smo udahnuli i što i dalje udišemo?

Bruka su “stručnjaci” koji imaju obraza da izjave da je juče samo sat vremena bila pojačana koncentracija pm čestica u Bulevaru despota Stefana, svega 180 pm čestica, a toleriše se do 50!

Ali u ovom trovanju, pm 2,5 i pm 10 su najmanji problem. Mnogo je opasnije što su se prilikom sagorevanja svega i svačega na deponiji oslobodili kancerogeni gasovi koji su završili u našim plućima i krvotoku!

Na sve to, gradonačelnik Beograda, koji je usput i lekar, poručuje nam da ako nam smeta dim – da zatvorimo prozore! Šta je sledeće što ćemo čuti od ovog lekara? Da prestanemo da dišemo zato što je vlast koju on predstavlja nesposobna? I da li ga je imalo sramota doktorske titule dok ovakvim izjavama svesno saučestvuje u trovanju Beograđana?

I nije istina da će francusko – japanska kompanija “Beo čista” očistiti postojeću deponiju, oni će napraviti spalionicu koja će takođe zagađivati vazduh! Planina smeća visoka preko 40m će ostati i dalje se povremeno samozapaljivati i gušiti Beograđane!

Rešenje je u reciklaži, primarnoj selekciji otpada, u upavljanju otpadom. Treba nam Strategija o upravljanju otpadom kako bi se više recikliralo i otpad koristio kao resurs kao što rade uređene države. Da podsetimo, Slovenija reciklira 98% svog otpada, a mi svega 5%. Imamo preko 3500 divljih deponija.

Može i drugačije. Trideset godina vlasti ne daju da se napravi centar za reciklažu jer ne mogu da se dogovore ko će imati tapiju nad tim. Trideset godina Beograđani se dave u isparenju koje smeće proizvodi svojim raspadanjem u prirodi i na deponijama. Posledica 30 godina neodgovornih političara koji love samo profit, jeste bukvalno trovanje naroda, sada i kroz Vinču koja gori. Nije se u Vinči samo otpad zapalio, to se spaljuju naša pluća, spaljuje se naše zdravlje, naša budućnost. To možemo i moramo da promenimo. Svaki veći grad u Srbiji mora da ima svoj centar za reciklažu, ali i vlast koja će primorati neodgovorne pojedince da ga koriste.

Snežana Nedeljković, predsednica Zelenog fronta Pokreta “1 od 5 miliona”


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

August 9, 2021