fbpx

Zeleni front Pokreta “1 od 5 miliona” uputiće zahtev “Srbijašumama” da u narednih mesec dana započne sadnju u delu šume Gibavac u Surčinu koji je pre tri godine posečen. Ukoliko “Srbijašume” ne budu ispoštovale rok, pošumljavanje će izvršiti Zeleni front “1 od 5 miliona” sa građanima.

Naime, 2019. godine Srbijašume izvršile su seču stabala, mahom stogodišnjih hrastova, na čak 14 hektara šume Gibavac kraj surčinskog sela Bečmen, uz obrazloženje da je to “planska seča” i uz obećanje da će tu zasaditi nove mlade sadnice. Od obećanja nije bilo ništa, te je za tri godine na samo jednom delu izvršeno pošumljavanje setvom žira, a 9 hektara je i dalje nezasađeno.

“Tom sečom je uništen prirodni štit ovog dela Surčina od obrenovačkih termoelektrana koje se nalaze svega 15 kilometara odavde. Ništa više ne štiti stanovnike ovog kraja od pepela, dima i zagađenja koje dolazi od termoelektrana”, rekla je Snežana Nedeljković, predsednica Zelenog fronta Pokreta “1 od 5 miliona”.

Ona je dodala da će Zeleni front “1 od 5 miliona” i formalno uputiti zahtev Srbijašumama i postaviti rok od mesec dana da započnu sadnju.

“Ako ne započnu, mi ćemo sa građanima da sadimo sami”, poručila je Nedeljković.

Zeleni front “1 od 5 miliona” podvlači i da ukoliko Srbijašume ne započnu pošumljavanje posečenog dela Gibavca, onda će potvrditi ono što brine građane – da obećano pošumljavanje nije ni bilo u planu, a da je šuma raskrčena kako bi se na tom delu gradio luksuzan stambeni kompleks.

Šuma Gibavac u Surčinu nije služila samo kao prirodni štit od zagađenja i kao izletište za građane, već je i stanište za više desetina zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Kako meštani kažu, Gibavac je zbog svog bogatstva pečurkama mogao da hrani pola Bečmena, a u problemu su sada i brojni pčelari koji nemaju gde da puštaju pčele u pašu. Seča takve šume jeste zločin koji uzrokuje direktno istrebljenje biljnih i životinjskih vrsta, ali i nesagledive posledice po zdravlje građana, ocenila je Nedeljković.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

October 18, 2021