fbpx

Predsednik Inicijativnog odbora u Majdanpeku Pokreta “1 od 5 miliona” Martin Bežinarević pozvao je građane da se pridruže protestu u Majdanpeku 5. aprila jer, kako je naveo, “građani cele Srbije treba da pokažu solidarnost sa Majdanpečanima čiji je grad, stanove, vazduh i vodu vlast Srpske napredne stranke poklonila kineskoj firmi zarad prljavog profita”.

Bežinarević je podsetio da su pre mesec dana Majdanpečani zajedno sa opozicionim aktivistima blokirali zgradu opštine na sat vremena zahtevajući hitno rešavanje problema stanova rudarskih porodica koje je aktuelni režim zajedno sa rudnikom prodao kineskoj kompaniji Zidjin za smešan iznos, ali očigledno debelu proviziju koja je završila u privatnim džepovima.

“Nedelju dana kasnije otišli smo da pregovaramo sa predsednikom opštine Draganom Popovićem, ali on se ponovo sakrio od građana. Zato ćemo 5. aprila organizvati protest ispred opštine i nećemo mu dozvoliti da ponovo pobegne”, kazao je Bežinarević.

Zahtevi protesta baziraće se na tri glavna problema: rešavanje pitanja vlasništva stanova rudarskih porodica i davanje garancija da Ziđin neće moći da ih izbaci na ulicu, rešavanje problema enormnog zagađenja vazduha i vode kojim Ziđin truje Majdanpečane, i vraćanje preduzetnika u reprogram budući da ih je vlast usred pandemije, dok čak i ne mogu da rade, izbacila iz istog. Za ova tri problema na protestu će biti ponuđena i rešenja, a građani će biti pozvani da se o njima izjasne.

Protest je zakazan za 5. april u 14 sati ispred zgrade opštine, a pored Pokreta “1 od 5 miliona” prisustvo su najavili i Udruženje preduzetnika istočne Srbije, više ekoloških udruženja, kao i pojedine opozicione stranke i pokreti.

“Srpska napredna stranka je kineskoj firmi bukvalno dala Majdanpek na tacni, da sa njim rade šta god im padne na pamet. Očigledna je namera da iz grada proteraju Majdanpečane kako bi mogli da ruše zgrade i kopaju rudu ispod grada. Ovaj prljavi dil sklopili su u tajnosti, na najpodliji način prodali su naš grad. Ako im ovo prođe, onda će to nastaviti da rade i sa drugim srpskim gradovima, sa celom našom zemljom. Zato kažem – Srbija se danas brani u Majdanpeku. I zato je važno da svi naši ljudi, a ne samo Majdanpečani, 5. aprila budu zajedno na ulici”, kazao je Bežinarević i dodao da će se na samom protestu voditi računa o epidemiološkim merama.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

March 30, 2021