fbpx

Ni posle pet godina od pompezne najave gradnje novog parka između Novog naselja i Nove Detelinare u Novom Sadu, još uvek nije poznato kada će ova investicija biti realizovana.Na mestu budućeg parka između Novog naselja i Detelinare danas nema ni građevinske table na kojoj treba da stoji plan i izgled novog parka.

Podsetiću da je vrednost ovih radova 150 miliona dinara i da ih izvode novosadske firme “Graditelj NS”, “Energotehnika – Južna Bačka”, “KLM inženjering TM” i podizvođač “MN” iz Loznice, kojem navodno pripada sedam odsto vrednosti ugovora o izgradnji pešačkih staza od betonskih ploča.

Kao i kod svih radova u Novom Sadu gde je umešana nova naprednjačka elita – i ovde je bilo malverzacija i lopovluka.

Tokom radova uhapšeni su službenici Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja u saizvršilaštvu, a pored njih uhapšena je i jedna radnica JKP “Put” zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotrebe službenog položaja, kao i dve osobe iz lozničkog preduzeća ,,MN” zbog sumnje na zloupotrebu sa javnim nabavkama. Osumnjičeni iz Novog Sada terete se da su u 2018. godini preduzeću “MN“ prilagođavali i nameštali konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku koja se ticala uređenja parka u Novom Sadu sa infrastrukturom i javnom rasvetom, tako da su na taj način ovom privrednom društvu pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 124 miliona dinara i tako oštetili sve građane Novog Sada.

Dok nam građani koji šetaju pored neizgrađenog parka kažu da radnike nisu videli gotovo od početka godine, još jednom se postavlja pitanje: Zašto radova uopšte nema?

Niko ne zna da da odgovor hoće li se gradnja nastaviti i kada i koliko će na kraju ovaj park koštati sve građane Novog Sada.

Još koliko novih tendera, ispumpavanja para iz budžeta grada, hapšenja i malverzacija je potrebno da se izgradi petogodišnji park?
Ono što za sada znamo, jeste da je ovaj budući naprednjački park projekat vođen i rađen onako kako to naprednjaci najbolje umeju.
Zarastanje u korov i potpuna neupotrebljivost uz bahato bogaćenje pojedinaca preko leđa građana, čak i onih građana koji su glasali za njih.
To vam je rezultat i lična karta Srpske napredne stranke u Novom Sadu.

Za kraj, potrebno je još novih tendera, da se dovrše staze, fontana, dečije igralište, teretana na otvorenom, hortikulturno uređenje i slično.
Bojim se da će na kraju ostati samo gorak ukus kod Novosađana što se propušta još jedna u nizu prilika da ovaj dugo i pompezno najavljivani projekat, koji je mogao i koji je trebalo da bude u interesu svih građana Novog Sada, u stvari ustukne pred profitom.

A jedna od najvećih tajni u Srbiji i dalje nije otkrivena: Pošto je behaton?

Autor: Filip Martin, član Pokreta “1 od 5 miliona” iz Novog Sada


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

December 2, 2020