fbpx

Povodom zahteva za inspekcijski nadzor na Zlotskoj reci, koji smo podneli Republičkoj vodnoj inspekciji 10.08.2021. godine, stigao je dopis u kojem nas obaveštavaju da su 26.08. izvršili pregled na izvorištu “Zlot”, “Kriveljska Banjca”, “Surdup” i merenje vodostaja na Zlotskoj reci.

Iz njihovog izveštaja jasno se vidi da su sumnje koje su meštani izražavali da je Zlotska reka presušila zbog preteranog ispumpavanja vode iz izvorišta kod Lazareve pećine i prebacivanja vode u Borsko jezero, bila osnovana.

Iz izveštaja saznajemo da postoji vodna dozvola br.325-04-651/2016 od 18.07.2016. izdata od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, republičke direkcije za vode Beograda, u kojoj su utvrđeni način, uslovi i obim korišćenja vode za tehnološke potrebe “Serbia Zijin Copper”.

U ovoj dozvoli nema kote kojom bi bilo ograničeno korišćenje vode iz Borskog jezera, što znači da kineska kompanija za svoje potrebe može iz Borskog jezera da izvuče i poslednju kap vode! Kada je u jezeru ponestalo vode, pumpama su prebacivali iz izvorišta Zlotske reke, sve dok reka nije potpuno presušila!

To je izazvalo pravu ekološku katastrofu, uginule ribe su bile na suvom koritu! Znamo zbog koga je presušila Zlotska reka, ono što ne znamo jeste hoće li neko odgovarati zbog toga!

Još da podsetim da kompanija “Serbia Zijin Copper” nema građevinsku dozvolu ni saglasnost za studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. Samo ima dozvolu da neograničeno koristi vodu i zagađuje vazduh! Snežana Nedeljković, predsednica Zelenog fronta Pokreta “1 od 5 miliona”.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

September 15, 2021