fbpx

“Presušeno korito, uginule ribe koje leže po golom kamenju – to je današnja slika Zlotske reke kod Bora”, rekla je Snežana Nedeljković, predsednica Zelenog fronta Pokreta “1 od 5 miliona”, pokazavši fotografije koje svedoče o najnovijem eko ubistvu – ubijanju Zlotske reke.

Nedeljković je istakla da je u poslednjih mesec dana primećen veliki gubitak vode u Zlotskoj reci koja protiče kroz sela Zlot i Sumrakovac, a da je za samo jedan dan vodostaj na izvoru kod Zlotske pećine opao za čak dva metra!

“Baš ono čega smo se plašili, upravo se odvija pred našim očima! Nivo vode u Zlotskoj reci iz trenutka u trenutak sve više opada. Svedoci smo ubijanja jedne reke, to je nezapamćeni zločin! Nizvodno od sela Sumrakovac, korito je potpuno suvo. Po golom kamenju leži pomrla riba, među kojom su i zaštićene vrste: potočna pastrmka, potična mrena, prugasta uklija… Zlotska reka, nekada čista planinska reka, danas liči na raskomadan leš! Znamo ko su lešinari, a verujemo da će ih uskoro stići i zaslužena kazna”, istakla je Nedeljković.

Nedeljković je kazala da postoji opravdana sumnja da se iz Zlotske reke vrši prekomerno ispumpavanje vode za potrebe kineske kompanije Ziđin u Boru. Meštani sumnjaju, navela je ona, i na izvođenje istražnih bušotina od strane nekih stranih kompanija koje ispituju mesta za potencijalne nove rudnike bušenjem i do 600 metara u dubinu.

“Gradonačelnik Bora kaže – ‘to je zato što zalivate bašte!’ Prećutao je to da se iz izvora Zlotske reke voda ispumpava i prebacuje u Borsko jezero, kako bi Ziđin imao dovoljno vode da kopa sve više i sve dublje! Važno je da strani investitori imaju dovoljno vode, a naš narod može da ostane kao i ova jadna pomrla riba – potpuno na suvom”, rekla je Snežana Nedeljković.

Ona je podsetila i na to da je na ovoj reci planirana izgradnja nekoliko mini hidroelektrane, te da se meštani Zlota i Sumrakovca već dve godine bore da jedina nezagađena reka na teritoriji Bora ne završi u cevima, što bi ugrozilo vodosnabdevanje celog okruga. Prva mini hidroelektrana počela je da se gradi uzvodno od Sumrakovca, sa spornom građevinskom dozvolom, donetom mimo svih procedura i protIvno mišljenju Zavoda za zaštitu prirode, zbog čega su izrevoltirani meštani protestovali.

“Prvo mini hidroelektrane mimo svih propisa, a sada i ispumpavanje vode. Neko se ozbiljno namerio da Zlotsku reku doslovce ubije, a ljude ostavi bez vode. Ovo je zločin protiv čovečnosti – sistematski i organizovan. I za to će morati da odgovaraju”, poručila je Nedeljković i pozvala građane Srbije da solidarno stanu u odbranu kako Zlotske, tako i drugih reka širom Srbije.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

August 11, 2021