fbpx

Pokret “1 od 5 miliona” upozorava javnost na ono što Srpska napredna stranka pokušava da sprovede novim zakonom o unutrašnjim poslovima – totalni nadzor nad građanima, poturanje batinaša u redove policije i ekskluzivno pravo ministra Aleksandra Vulina da policijska ovlašćenja dodeli bilo kojoj organizaciji!

Audio i video nadzor, sa preko 8.000 “pametnih kamera” samo u Beogradu, uz automatsku detekciju lica i obradu biometrijskih podataka, moći će da kaže gde je neko bio, kad je bio, s kime je bio, šta je radio.

Ovo najgrublje kršenje prava na privatnost i Zakona o zaštiti podataka ne može se opravdati “prevencijom kriminala”, i u službi je zastrašivanja i kontrole građana koji, ukoliko se ovaj zakon usvoji, više neće moći na ulicu da izađu bez da budu nadzirani.

Ovo dalje znači da će se svaki korak građana nalaziti u bazama za koje građani i ne znaju, niti znamo ko će imati pristup istim, što otvara put teškim zloupotrebama.

I dok se u istom Nacrtu krši pravo građana na privatnost, sakriva se identitet svih policijskih službenika, uključujući i one koji prekoračuju ovlašćenja i tuku građane bez osnova.

Tako će policajci umesto imena i prezimena na uniformi ubuduće imati šifru, a objavljivanje njihovog identiteta biće zabranjeno!

To znači da grupa policajaca može krvnički da vas šutira dok ležite na zemlji, da vas takođe grupa njih ispendreči dok mirno sedite na klupi ili, pak, da vas obori dok mirno vozite bicikl i ničim izazvani vas tuče, što je sve zabeleženo prošle godine u julu, a da novinari to ne smeju da snime i objave, niti vi smete da kažete ko vas prebija zloupotrebljavajući policijsku značku.

To od policije pravi tajnu policiju i vodi izjednačavanju batinaša i časnih policajaca!

Da stvar bude jezivija, ovim nacrtom zakona ministar Aleksandar Vulin sebi dodeljuje ekskluzivno pravo da i neke druge organizacije proglasi policijom. To bi značilo da jednog dana Vulin policijska ovlašćenja može da dodeli kojekakvim narodnim patrolama, levijatanima, ili privatnim obezbeđenjima, kao na primer onim što su na inauguraciji Aleksandra Vučića davili novinare.

Pokret “1 od 5 miliona” apeluje na časne i profesionalne pripadnike MUP-a da se usprotive donošenju ovakvog zakona i sačuvaju svoj integritet, jer će u suprotnom pristati na pokušaj režima da ih izjednači sa batinašima.

Pitamo i Aleksandra Vulina šta tačno uvođenjem totalnog nadzora nad građanima misli da postigne? Možda to da više nikada ne skinemo maske, jer drugačije nećemo moći da sačuvamo pravo na privatnost?

Očigledno je da Srpska napredna stranka, u momentu kada se približavaju izbori, više nema čime da se bori, osim potpunom cenzurom i uterivanjem straha.

Pokret “1 od 5 miliona” pita vlast: Čega se toliko plašite, pa od Beograda pravite Velikog brata, a Srbiji zapušavate usta?


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

September 22, 2021