fbpx

Predstavnica pokreta 1 o 5 miliona Tea Vukadin saopštila je danas na zajedničkoj konferenciji za medije opozicije, nakon sastanka sa rukovodstvom RTS-a, da nije samo obaveza RTS-a da izveštava objektivno, već svih medija.


Ona je objasnila da je sam čin prihvatanja poziva na dijalog od strane uredništva Radio – televizije Srbije dobar signal, tj. znak da je došlo do “neke vrste osvešćivanja” unutar rukovodstva Javnog servisa.

“1 od 5 miliona ne traži od Javnog servisa da zauzima ovu ili onu stranu, već da poštuje zakon o javnom informisanju – a to je istinito, objektivno i nepristrasno informisanje… Ono što mi tražimo od RTSa nije minutaža za ovog ili onog opozicionog lidera, već da se na javnom servisu čuje kritičko mišljenje. Dakle, ne da u RTS udje opozicija, već da uđe istina.”, objasnila je Vukadin.

Ona se potom obratila i prisutnim medijima uz poruku da nije dužnost samo Radio – televizije Srbije da objektivno izveštava, već i svih ostalih: “I vas koji pišete o pokretu 1od5 miliona, a niste kontaktirali ni sa kim od nas, niti ste tražili sagovornika za bilo kakav komentar – da, istina je da je pokret 1od5miliona napustio određen broj ljudi, ali veliki broj ljudi mu je pristupilo. Jednostranim izveštavanjem vi ste učinili nevidljivim sve one ljude, naše aktiviste, ne samo iz Beograda, već iz Novog Sada, Majdanpeka, Bora, Niša, Rume… koji svakodnevno rizikuju svojim aktivizmom, trpe pretnje, dobijaju krivične i prekršajne prijave od ovog režima, stavljaju glavu u torbu. A onda neko negira njihovo postojanje.”, objasnila je Vukadin i dodala da je to tek jedan detalj, ali da upravo detalji otkrivaju koliko je važno boriti se za promenu sistema, a ne režima i kolika je uloga novinara u tome pošto slobodni mediji jesu jedan od glavnih stubova demokratskig društva.

Vukadin je svoje izlaganje zaključila jasnom porukom – da Pokret 1 od 5 miliona neće ćutati na napade kako režima, tako i dela opozicije koji “se krije iza novinarske suknje”.
“Kao što su se svojevremeno pojedini krili iza analitičara, baš kao što je i izveštaj Birodija na primeru bojkota pokazao – kada su po medijima bojkot zastupali u prvom redu analitičari pa tek onda političari.”, zaključila je ona.

Podsetimo, opozicione organizacije uputile su zahtev za sastanak sa uredništvom Radio – televizije Srbije nakon čega je usledio i sastanak koji je održan juče.
Danas su po pitanju samog sastanka opozicione stranke održale konferenciju za medije tim povodom. Kako su naveli predstavnici opozicionih organizacija, od RTS-a su tražili otvaranje javnog servisa za kritičko mišljenje.

Istakli su da će dati razuman rok, ali da neće čekati u nedogled i navode da su od RTS-a dobili uveravanja da postoji spremnost da se otvori prostor za politički pluralizam. Opozicione stranke koje su učestvovale u iniciranju ovog sastanka sa RTS-om, pored Pokreta 1 od 5 miliona, jesu i Pokret slobodnih građana, Nova stranka, Socijaldemokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Zelena Stranka, Dosta je Bilo, Ne davimo Beograd, Čuvari Starog grada i Srce Starog grada.

“Suština razgovora koji smo imali sa rukovodstvom RTS-a je da smo zahtevali da se vodi dijalog o oslobađanju prostora za opoziciju, za stvaranje uslova za politički pluralizam, različitost mišljenja i kritička mišljenja na javnom servisu, imajući u vidu da su predstavnici vlasti 200, 300 puta više prisutni nego opozicija”, rekao je Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke, koji se takođe obratio na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije.

Kako je naveo, od RTSa je traženo i uvođenje još dve debatne emisije.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

November 19, 2020