fbpx

Pokret “1 od 5 miliona” podržava apel Skupštine slobodne Srbije da predstavnici opozicije u predstojeće pregovore sa vlašću pod okriljem Evropskog parlamenta uđu jedinstveno, sa jednom pregovaračkom platformom.

Podsećamo da mesecima unazad pozivamo celu opoziciju da zauzme jedinstven front u borbi za izborne uslove i kontrolu izbora. Nažalost, kod izvesnog broja opozicionih organizacija za to nije bilo sluha, štaviše – pojedini su insistirali na još dubljim podelama unutar opozicionog bloka, što dodatno iznuruje kompletnu javnost i slabi borbu protiv aktuelnog režima i sistema.

Grupacija od 11 opozicionih stranaka i pokreta, čiji je deo i Pokret “1 od 5 miliona”, zajedno je, konsultujući se sa stručnim organizacijama, radila na izradi platforme, a u odsustvu bilo kakvog odgovora ostalog dela opozicije, tu platformu je i predala Narodnoj skupštini.

Budući da pregovori još uvek nisu počeli, napominjemo da ima vremena da opozicija ipak usaglasi svoje stavove i za pregovaračkim stolom nastupi udruženo, zastupajući interese svih građana a ne svoje uskostranačke. U skladu sa tim, podržavamo apel Skupštine slobodne Srbije.

Ukoliko je jedinstven front cele opozicije nedostižan, apelujemo da se makar stranke koje zastupa Skupština slobodne Srbije – Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret za preokret i ostali – dogovore među sobom i usaglase se makar oko jedne platforme tog dela opozicije.

U tom slučaju, imali bismo dve opozicione platforme u pregovorima. To, podvlačimo, nije najbolje rešenje, ali je svakako bolje od toga da se opozicija još više cepa i u pregovore uđe sa sijaset platformi, po principu “moja stranka – moja platforma – moj pregovarač”.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

March 16, 2021