fbpx

Udruženje #1od5miliona napominje da je izjava predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića crtanje mete i ugrožavanje bezbednosti N1, direktora te televizije Jugoslava Ćosića kao i novinara Miodraga Sovilja.


Predsednik Vučić nedavno je izjavio kako Miodrag Sovilj, novinar N1 nema nikakve veze sa njegovim zdravstvenim stanjem, a čemu su prethodili napadi svih režimskih poltrona, od prorežimskih medija do raznih lica koje otvoreno vrše propagandu Aleksandra Vučića.

Nad Jugoslavom Ćosićem se vrši najoštrija propaganda i razvlačenje po tabloidima nazivajući ga „šiptarskim plaćenikom” i dovodeći ga u vezu sa Edijem Ramom, čime se ugrožava on kao nezavisni novinar, ali i cela televizija N1 kao i njeni novinari.

Ugrožavanje i targetiranje nezavisnih medija, kao što je primer sa televizijom N1, vrši se jasan pritisak, ali i strah državnog vrha nakon što je na toj televiziji govorio uzbunjivač Aleksandar Obradović i nakon što su i pokrenute mnoge teme vezane za afere ove vlasti.

Na ovakav način predsednik Vučić crta mete i studentima koji organizuju proteste, a najskoriji primer je postupak pokrenut protiv Miloša Dekića i nakon izjave predsednika da će svi građani biti abolirani.

Izjava predsednika ne znači da nije urušen ugled novinara Miodraga Sovilja i ne menja činjenicu da je jednom novinaru, samo zato što je svoj posao radio objektivno, narušena bezbednost.

Pozivamo struku da stane uz svoje kolege i pokaže da nezavisni mediji u Srbiji postoje i da brane etiku rada kao što to radi Jugoslav Ćosić i N1 televizija.

Podsećamo predsednika na još napada koji je on instruisao, a koji je prethodio sličnim izjavama 90-ih, pre nego što je promenio košulju, a koji se odnosi na novinara Slavka Ćuruviju.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

November 20, 2019