fbpx

Danas je u Majdanpeku održan protest „Ne damo Staricu“ u organizaciji grupa građana Može i drugačije i Ne dam.


Protest je organizovan nakon što je kineska kompanija ZiJin krenula miniranje planine Starice.

Majdanpečani su danas najavili da će, ukoliko kineska kompanija ne prestane s miniranjem na Starici, da radikalizuju protest u smislu kampovanja na planini kako bi je fizički zaštitili od uništenja.

Protest su podržali i članovi grupe građana Mladi za Bor koji su došli kako bi svojim „komšijama“ Majdanpečanima pružili podršku.

Odbornik Skupštine opštine Majdanpek liste MOŽE I DRUGAČIJE i kopredsednik pokreta #1od5miliona, Martin Bežinarević, rekao je da je „pravo pitanje“ ko je zapravo prodao planinu Staricu kineskoj kompaniji.

„Kinezi su krivi za mnogo toga, ali nas nisu oni prodali. Oni su kupili. Prodali su nas naši, domaći izdajnici. Zato pitamo ministarstvo rudarstva, Srbija šume, republičku i lokalnu vlast i svakog naprednjaka u Srbiji – Ko vam je dao za pravo da nas prodajete?!“, rekao je Bežinarević.

On je dodao da je lokalna vlast najodgovornija te da su svojim ćutanjem postali saučesnici u uništavanju grada Majdanpeka.

„Ostavka predsednika opštine Dragana Popovića, koju tražimo, nije političko pitanje. Ono je pitanje života. Taj čovek je saučesnik u prodaji Majdanpeka. Taj čovek se pokazao nesposobnim da zaštiti grad. Dok je on na funkciji predsednika opštine, svakog Majdanpečanina treba da bude sramota“, zaključio je Bežinarević i dodao „Starica nije sama dokle god ima nas da je štitimo“.

Okupljenim građanima su se obratili i odbornici Irena Barbulović i Vladimir Božić, odbornica grupe građana Može i drugačije, Snežana Todorović i još aktivista i građana.

Na protestu je ponovljeno da zahtev nije da rudnik prestane sa radom, već da prestane miniranje planine Starice i njeno uništavanje.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

June 11, 2022