fbpx

Večite žrtve režima Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića su mladi ljudi, studenti, upravo oni koji su budućnost Srbije.

Zato zahtevamo da se, umesto što se studenti iz dana u dan šikaniraju, obmanjuju i proteruju iz studentskih domova, svim studentima pomogne tako što će u školskoj 2020/2021 godini biti oslobođeni plaćanja školarine.

Ukoliko se ispostavi da zbog ekonomske krize koja nas čeka budžet Republike Srbije ne može da iznese da naredna godina bude besplatna za sve studente, predlažemo smanjenje granice za finansiranje iz budžeta sa 48 ESPB bodova na 42 ESPB boda.

Nakon vanrednog stanja koje je udarilo po džepovima mnogih porodica, pa time i po džepovima studenata, režim nije uradio ništa da te studente zaštiti, već se čak spremao da ih ponovo izbaci iz studentskih domova. To je nedopustivo ne samo zato što bi se dešavalo usred ispitnih rokova, već pre svega zato što je zbog epidemiološke situacije zdravstveno opasno.

Naglašavamo i da zbog ekonomske krize usled epidemije korona virusom, mnogi roditelji ove godine nisu imali novca da svojoj deci finansiraju upis na fakultet, a kamoli da plate školarinu, što je rezultiralo znatno manjim brojem upisanih studenata na fakultetima nego prethodnih godina.

Podržavamo sve zahteve studenata koji su protestovali protiv ponovnog iseljavanja iz studentskih domova, kao i za dodatne ispitne rokove i besplatne COVID-19 testove za sve studente, beneficirane cene domova i zahtevamo da se svima obezbedi besplatna školarina u predstojećoj školskoj godini, ili da se bodovi koji su uslov za bužet smanje.

Znamo da će mnogi pokušati da preuzmu zasluge od ove studentske pobune.

Mi, kao “1 od 5 miliona”, kroz to smo već prošli i studentima imamo da poručimo jedno – ne dajte se.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

July 6, 2020