fbpx

Pokret #1od5miliona traži da studenti budu oslobođeni plaćanja preostalog dela školarina za tekuću godinu, kako njihovi roditelji, koji zbog posledica uvođenja vanrednog stanja jedva krpe kraj sa krajem, ne bi bili primorani da deci uskrate obrazovanje, jer nemaju novca da ga plate.


Predlažemo da se deo troškova za preostale rate školarina pokrije tako što bi se narodni poslanici tokom tromesečnog perioda odrekli polovine svojih zarada, a ostatak bi se nadomestio iz budžeta Republike Srbije.

Za tri meseca vršenja poslaničke funkcije, iz državnog budžeta izdvoji se u proseku oko 165 miliona dinara, što nije mala suma imajući u vidu da poslanici suspendovanjem parlamenta ne rade, a da su, sa druge strane, mnogi građani, oni koji su ih birali da ih predstavljaju, ostali bez posla i onemogućeni čak i da prehrane svoje porodice, a kamoli da svojoj deci plate školarine.

Pošto Aleksandar Vučić stalno ponavlja da “imamo pare”, a izabrani predstavnici naroda u svakom obraćanju pozivaju na solidarnost, sada je pravi trenutak da ne čekaju druge, već da svojim primerom pokažu kako biti solidaran sa narodom, i to sa onima koji jesu budućnost Srbije.

Uznemirava činjenica da je mnogim ljudima vanredno stanje donelo otkaze, a studenti su, nakon što su izbačeni iz studentskih domova, onemogućeni da honorarnim poslovima pomognu kućne budžete. Za roditelja ne postoji bolniji izbor od onoga kad mora da bira da li će svom detetu da obezbedi hranu ili pravo na obrazovanje, a upravo će taj izbor mnogi imati pred sobom u nastupajućim mesecima. Zato pozivamo izabrane predstavnike naroda, kojima su tvitovi i usta puna priče o poražavajućem egzodusu mladih, da pokažu da njihova borba da se spreči “odliv mozgova” nije samo deklarativna, već i konkretna.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

April 18, 2020