fbpx

Danas, 4. aprila, obeležava se Dan studenata u Srbiji. Ovo je dan kada se sećamo važnih istorijskih događaja koji su doprineli borbi za studentska prava i slobode, ali i dan kada se pitamo da li smo kao društvo ispunili zahteve koje su studenti postavljali u prošlosti.

Istorija studentske borbe u Srbiji seže daleko unazad, a jedan od najznačajnijih događaja se desio 1936. godine, kada je na studentskim demonstracijama ubijen Žarko Marinović, student Pravnog fakulteta, pokušavajući da odbrani svog druga od napada nožem. Žarko je postao simbol studentske borbe.

Iako su neki od zahteva studentskih protesta ispunjeni tokom vremena, mnogi problemi sa kojima se suočavaju studenti u Srbiji danas su slični onima iz prošlosti. I dalje postoje finansijske nepravde i nejednakosti u sistemu obrazovanja, nedostatak demokratije i transparentnosti u odlučivanju na univerzitetima, teškoće u pronalaženju posla nakon završetka studija, kao i ograničavanje prava i sloboda studenata.

Svi ovi problemi su doveli do brojnih studentskih protesta, pogotovo u poslednjih 10 godina, u kojima su se studenti organizovali i tražili bolje uslove studiranja i života, veću autonomiju i demokratiju na univerzitetima.

Pomenula bih blokadu Rektorata 2019. godine kao jednu od značajnih pobeda studenata nad sistemom, kada je posle 13 dana boravka studenata iz #1od5miliona u Rektoratu Siniši Malom oduzet doktorat zbog plagiranja.

Još uvek postoji mnogo posla koji treba da se obavi kako bi se studentima u Srbiji pružila prava i slobode koje zaslužuju. Potrebno je više sredstava i političke volje da bi se osigurale bolje mogućnosti za studiranje, veća autonomija i demokratija na univerzitetima, i veće poštovanje prava i sloboda studenata, kao i prepoznavanje studenata kao bitnog faktora društva.

Srpska napredna stranka do sada to nije uradila. Umesto toga, studenti koji dignu glas bivaju uhapšeni, pretučeni, zaplašeni.
Studenti bivaju izbačeni iz domova zarad Univerzijade, prvi su na udaru kada preti zaključavanje, vlast ih šeta kako stigne.
Oduzima im se pravo na lečenje pokušajima zatvaranja studentskih poliklinika.
A povrh svega, vlast studente tera iz Srbije.
Mlade ljude, koji treba da oplemenjuju jednu državu, ona proteruje u neke druge države, da tamo doprinose svojim znanjem i umećem.
Odlaze i pre završenih studija.

Studenti beže u inostranstvo na master studije, jer ne vide perspektivu ovde gde se njihov rad ne uvažava.

U Srbiji studenti su konstantna vreća za udaranje, kako vlasti, tako i svake druge interesne grupe kojoj je cilj da se mladi demotivišu, degradiraju i ponize.

Dakle, na Dan studenata u Srbiji, želim da podsetim da je borba za studentska prava i slobode i dalje itekako važna i da se mora nastaviti.

Studenti moraju da se organizuju i izraze svoje nezadovoljstvo, jer samo na taj način mogu ostvariti stvarne promene u društvu. To, pre svega, podrazumeva aktivnu participaciju u procesima odlučivanja, konstantni pritisak na vlast, komunikaciju.

Studenti su oduvek koristili aktivizam kao način borbe. Nemojmo danas stati.

Studenti nisu samo budućnost društva, već i sadašnjost. Njihovi glasovi i ideje su važni, a njihova borba za prava i slobode ima značajan uticaj na oblikovanje društva u kome živimo. Zato, na ovaj Dan studenata u Srbiji, treba se prisetiti istorijskih borbi, ali i motivisati se da se nastavi sa borbom za bolju budućnost, kako za studente, tako i za celokupno društvo.

Jovana Krstić, članica Pokreta #1od5miliona


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

April 4, 2023