fbpx

Pokret #1od5miliona upozorava da je jučerašnja sednica Narodne skupštine o promenama dela Ustava o pravosuđu nelegitimna, obzirom da trenutni saziv skupštine nema opoziciju, niti je predstavnik volje većine gradjana.


Izlaznost na prošlim izborima bila je nešto viša od 45%, što znači da naprednjaci imaju realnu podršku svega oko 30% glasačkog tela.

Uzevši to u obzir, ali i činjenicu da trenutno živimo u jednoumlju i autokratskom sistemu koji je obojen prividnom demokratijom, to dovodi u pitanje i legitimitet ovakvog saziva Narodne skupštine da menja najviši pravni akt države.

Ovako ozbiljne promene, koje jesu neophodne zarad vladavine prava i u korist svih onih koji rade u službi pravde, kako bi to zaista mogli da rade, a ne kako bi bili taoci izvršne vlasti, ne smeju biti donešene od strane parlamenta čiji saziv je raspušten danom sazivanja, kada je Aleksandar Vučić najavio nove parlamentarne izbore već za 2022. godinu.

U krajnjoj instanci ovog pitanja moraće da se pita narod na referendumu, što je u trenutnoj atmosferi gušenja medija, medijskih sloboda, slobodne mišljenja i govora – nemoguće.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

June 8, 2021