fbpx

Ne plivaju ta govna više samo na Hepiju i Pinku, u Informeru i Kuriru. Zbog nepostojanja ili neadekvatne kanalizacije ne plivaju samo Savom i Dunavom i drugim rekama u Srbiji. Prethodnih dana Borča, Ovča, Krnjača, Savski venac, Stari grad i mnoga druga naselja u Beogradu, prestonici Srbije, su doslovno u govnima.


Došlo je do izlivanja septičkih jama i kanalizacije, a zašto?
Zato što je bahatoj, autokratskoj vlasti važnije da postavlja fontane, gradi stadione, nego da se upusti u dugotrajan projekat kao što je izgradnja kanalizacije. U nekim delovima grada kanalizacija je još iz perioda Rimljana i nije renovirana, te se zbog toga često i izliva.

Izgradnja nove i obnova postojeće kanalizacione mreže je dug i skup proces, ali svakako neophodan. A vlasti u Srbiji nekako uvek odaberu da za vreme svog kratkog mandata u trajanju od 4 godine izgrade brze projekte i na taj način zavrede poverenje građana za još jedan mandat. To je nepisano pravilo kojim se mažu oči narodu i postavlja privid rada i brige o stanovništvu pod parolom “evo vam spomenik, da zaboravite na govna”.

Ne zaboravljamo!

Meni, a verujem i većinskom stanovništvu Srbije, ipak je važnije da imam čistu ulicu, čistu reku i da ne brinem da li će se u 21. veku u mom gradu, u mojoj zemlji pojaviti neka od zaboravljenih srednjevekovnih bolesti zbog nehigijenskih uslova u kojima živimo, zbog nedostatka kanalizacije, koja pak spada u osnovnu ljudsku potrebu.

Pričamo o evropskim integracijama, o Srbiji u koraku sa razvijenim državama, sa svetom, a svakodnevno kaskamo u mestu, ili se pak vraćamo u srednji vek.

Pokret #1od5miliona kaže da MOŽE I DRUGAČIJE! Možemo da imamo Srbiju u 21. veku, Srbiju sa kanalizacijom. Potrebno je izdvojiti sredstva, kojih ima ukoliko se ne troše na besmislene projekte, već se ulože u neophodne stvari, kao što je kanalizacija. Potrebno je usvojiti Akcioni plan izgradnje kanalizacije kog će se pridržavati svaka naredna vlast, sve dok se u celoj Srbiji ne izgradi kanalizacija.

Možemo da odredimo prioritete – možemo ne plivamo u govnima, već da uživamo u lepoti svojih reka i ulica.

Autorka: Kopredsednica Pokreta #1od5miliona, Sofija Nedeljković


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

June 17, 2021