fbpx

Pokret “1 od 5 miliona” demantuje navode pojedinaca da kao organizacija stoji iza pobune studenata na Fakultetu političkih nauka koji su se hrabro usprotivili režimskom udaru na autonomiju ovog fakulteta.

Istina je da među studentima, koji su se pobunili protiv infiltracije režimskih perjanica Maje Gojković i Jadranke Joksimović u Savet FPN, ima i članova Pokreta “1 od 5 miliona”. Međutim,
podvlačimo da njihov bunt nema nikakve veze sa bilo kakvom političko-partijskom agendom, već je to isključivo njihova akademska dužnost. Zajedno sa svojim kolegama bore se za autonomiju fakulteta i u toj borbi nastupaju, pre svega, kao studenti FPN, a ne kao članovi “1 od 5 miliona”.

Kao organizacija, ohrabrujemo studente i profesore da brane autonomiju fakulteta od bilo kakvih političkih pritisaka i za to će uvek imati našu podršku. Snažno verujemo da FPN obrazuje mlade ljude da misle svojom glavom i da se bore za institucije oslobođene od partijskih interesa, te da samim tim njihov bunt nije “organizovan” od strane bilo koga, pa samim tim ni od strane Pokreta “1 od 5 miliona”.

Napominjemo, takođe, i da FPN nije jedini fakultet nad kojim aktuelni režim pokušava da sprovede udar. Instaliranje partijskih kadrova u savete fakulteta očigledno je metod kojim vlast pokušava da utiče na izbor dekana i druge ključne odluke visokoškolskih ustanova. Zato pružamo podršku studentima i profesorima koji ustaju ili će tek ustati u nastojanju da fakultete očuvaju kao akademske institucije a ne kao igrališta ove ili bilo koje druge vlasti.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

April 21, 2021