fbpx

Šta radi komunalna milicija? Ili bolje da pitam – za koga radi?

Koliko puta ste prošli ulicom i nabasali na novu deponiju? Koliko puta ste jedva izbegli kesu smeća koju je komšinica sa četvrtog sprata bacila kroz prozor svog stana baš u trenutku kada ste vi prolazili pored zgrade? Koliko puta ste čuli buku iz “privilegovanih” lokala u satima kad su svi ostali morali da budu zatvoreni, posebno tokom epidemije?

Koliko puta ste prošli pored Čukaričkog rukavca tokom oktobra, novembra ili decembra sada već prošle godine i osetili smrad uginule ribe i amonijaka?

Dok mi Srbijom hodamo po smeću i otpadu, dok se Beograđani, Smederevčani, Majdanpečani i Nišlije guše od otrova koji se ovih dana naziva zagađen vazduh, dok u Čukaričkom rukavcu riba izumire, komunalna milicija piše kazne. Ali kakve kazne?

Oko Nove godine mi je stigla jedna specifična kazna, ja volim da kažem od Gorana Vesića, a posredstvom njegove tzv. komunalne „milicije“. A zašto? Zato što sam zajedno sa svojim kolegama iz “1 od 5 miliona” očistila 0,1% Čukaričkog rukavca i to đubre mu, simbolično, odnela pod nos da oseti kako je nama Čukaričanima smrdelo duže od mesec dana.

Tako sam za čišćenje i skretanje pažnje na problem – ekološku katastrofu koja se desila u pomenutom rukavcu, koja se dešava već decenijama, a tih meseci je kulminirala – umesto hvala, od države dobila kaznu. A šta su dobili zagađivači? I to oni zagađivači, baš kakva je fabrika „Yunirisk“ u Rakovici koja je verovatno jedna od odgovornih za ovu ekološku katastrofu. Šta su dobile firme koje su proterane iz svojih matičnih država, jer koriste zastarele i nepouzdane tehnologije i time predstavljaju opasnost po živi svet, po vodu, po vazduh, po zemlju, po ljude? Dobili su dozvole za gradnju, dozvole za rad, amin za proširenje poslova, nameštanje tendera i javnih nabavki i subvencije i to od naših para.

Kazna koju sam dobila predstavlja odnos države i naprednjačke vlasti prema svakom pojedincu, grupi, udruženju, inicijativi, pokretu ili nekoj drugoj organizaciji koja podigne glas i kaže – Ovo ne valja! Ovaj problem mora da se reši, jer ugrožava ne samo ljude, već čitavu našu prirodu i okolinu.
Ja sam za to dobila kaznu od milicije koja bi trebalo da radi za mene, jer je ja plaćam, ili za tebe koji sada čitaš ovaj tekst, jer je i ti isto plaćaš, a ne za javnog funkcionera, zamenika gradonačelnika, koga takođe mi plaćamo, a on nas u dogovoru sa tom milicijom kažnjava jer ga podsećamo da radi sve samo ne svoj posao.

Međutim, šta je još specifično kod ove kazne? Ona oslikava šta se desi kada komunalni milicioneri umesto da rade svoj posao, izvršavaju ono što im je zamenik gradonačelnika, ili bilo ko od naprednjačke bratije naložio da izvrši. Desi se to da ni kaznu ne umeju da napišu. Pa tako, napišu mi kaznu za datum kada nisam ni legitimisana, odnosno dobijem kaznu za navodno prosipanje smeća ispred Skupštine grada Beograda na dan 4. decembar u 11:15 sati, umesto 24. novembra u 13 sati kada je akcija održana.
Pa tako na prekršajnom nalogu napišu i pogrešan broj moje lične karte. Dakle, omanuli i broj lične i datum! I šta sada? Da platim 10.000 dinara, ili da odem u zatvor 10 dana, za nešto što evidentno po tom prekršajnom nalogu nisam uradila ja? Ili za čišćenje rukavca? Ili za ukazivanje na problem?

Svedoci smo višegodišnjeg obračuna vlasti, Srpske napredne stranke i njenih poslušnika, sa članovima i svim ljudima koji se osećaju kao “1 od 5 miliona”. Svedoci smo pokušaja da nas pravno izmore, demotivišu i onemoguće da nastavimo ovu borbu koju smo započeli, borbu za promenu sistema, za državu koja će brinuti kako o ljudima, tako i o životnoj sredini.

Međutim, na to imam samo da kažem – čisti smo kao suza, a sve te pretnje, prijave, što prekršajne, što krivične, ne mogu da se porede sa onima koje će oni dobiti za svoje prekršaje i krivična dela – kršenje Ustava Republike Srbije, zakona i drugih pravnih propisa, kao i narušavanje integriteta naše države, suvereniteta naroda, zbog zločina ne samo prema prema životnoj sredini, već i prema svakom pojedincu, prema Srbiji.

Moja kazna je borba i na nju sam ponosna, a jedini koji će plaćati su Aleksandar Vučić i kriminalna grupa kojom je okružen.

Autorka: Sofija Nedeljković, aktivistkinja Pokreta “1 od 5 miliona”


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

January 19, 2021