fbpx

Zeleni Front Pokreta #1od5miliona danas je realizovao performans pod nazivom „Prečišćivač je zagađivač“ u Knez Mihajlovoj ulici ispred mehaničkog prečišćivača vazduha.


Predsednica Zelenog Fronta Snežana Nedeljković i aktivisti pokreta doneli su sadnicu jelke i ostavili je pored mehaničkog prečišćivača kako bi pokazali da prečišćavanje vazduha MOŽE I DRUGAČIJE.

Foto: 1od5miliona

„Ono što želimo ovom akcijom da pokažemo jeste da je upravo prirodno drvo ono što prečišćava vazduh, a to je ono što je Goran Vesić posekao. Beogradu je potrebno miliona ovakvih sadnica, neka ovo bude prva od milion“, rekla je Nedeljković.

Ona je objasnila da se mehanički prečiščivač vazduha napaja strujom koja se proizvodi u termoelektranama koje su jedni od najvećih zagađivača i u Srbiji zagađuju čak više nego u 46 zemalja Evrope zajedno.

„Zeleni Front #1od5miliona želi da pokaže da može i drugačije, da umesto prividnog, mehaničkog prečišćivača, odnosno zagađivača, možemo da posadimo zdravo drveće koje će zaista pospešiti kvalitet vazduha u Beogradu“, zaključila je Nedeljković.

Foto: 1od5miliona

Aktivisti Pokreta #1od5miliona sadnicu su ostavili na ulazu Knez Mihajlove upravo pored mehaničkog prečišćivača vazuha kako bi poslali sliku toga da može i drugačije da se pristupi prečišćavanju vazduha. Umesto seče, stabla mogu da se sade, a umesto prividnog prečišćivača vazduha koji donosi više štete nego koristi, duž cele Knez Mihailove ulice mogu da budu zasađena stabla.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

June 13, 2021