fbpx

Pokret “1 od 5 miliona” zahteva od nadležnih da hitno utvrde zašto zaposleni u Domu zdravlja “Novi Sad” nemaju zaštitnu opremu, kao i ko je bio zadužen za nabavku i distribuciju iste. Jer dok se goloruki bore za građane, direktor ovog doma zdravlja tvrdi da im je podeljeno 124.410 rukavica i 11.300 maski, istovremeno se pitajući “gde su nestale”, insinuirajući valjda da su lekari sami od sebe ukrali opremu koja štiti i njih i pacijente od potencijalne zaraze!


Naime, kako su zaposleni u novosadskom Domu zdravlja javili pokrajinskom ogranku pokreta “1 od 5 miliona”, direktor Veselin Bojat je u cirkularnom mejlu zaposlenima izneo ove brojeve o podeljenim maskama i rukavicama, tvrdeći da je deo toga njegova “lična donacija”, a koje većina medicinskog osoblja u stvarnosti nikada nije ni videla. Direktor pita i “gde su nestale sve te rukavice”, što je prljava insinuacija da su ih zaposleni u domu zdravlja ukrali. Takođe, kako nam je javljeno, “na usmene naredbe direktora pojedine ambulante imaju nešto starih maski koje se drže pod ključem, u slučaju vanredne kontrole, i iste se NE SMEJU koristiti”.

“Zaštitnu opremu većina zaposlenih nikada nije dobila i zato je verovatno i izmislio priču o kupovini iz ličnih sredstava jer se takvoj nabavci ne može ući u trag. Ne postoje dokazi, ili bar nisu poznati zaposlenima, kada i ko i u kojoj količini je zaštitnu oprema predao, i ne postoji trag o tome”, kažu nam zaposleni u novosadskom Domu zdravlja.

Takođe, direktor Bojat ne samo da insinuira da su medicinari lopovi, već se i “hvali” kako ni on nema zaštitnu opremu, odnosno da ima samo jednu masku koju koristi za slikanje pred medijima, dok je u razgovorima sa ostalima nepokriven. Da li direktor time priznaje da brigu za javno zdravlje vodi samo pred kamerama, a kad se one ugase, ugasi se i zdrav razum?!

Pokret “1 od 5 miliona” napominje da lekari, medicinske sestre i tehničari podnose najveću žrtvu u borbi za odbranu života ljudi od koronavirusa. Držeći prvu liniju fronta, rizikuju sopstvene živote, jer su, zbog nedostatka opreme, najčešće ostavljeni da se sami dovijaju, nabavljaju ili šiju improvizovane maske. Vrhunac je beščašća da ih pritom bilo ko optužuje za krađu, pogotovu direktor koji se u javnosti proslavio kao “novosadski Korleone”, jer je zaposlene mobingovao služeći se replikama iz mafijaških filmova, ali i zbog fetiša da sopstvene fotografije fotošopira tako da se predstavi kao čuveni filmski mafijaški don.

Pošto je režim podbacio u fizičkoj zaštiti lekara, sestara i ostalog medicinskog osoblja u ovim najtežim vremenima za sve nas, neka ih zaštiti makar od lažnih optužbi za krađu i kleveta za ugrožavanje javnog zdravlja. Zato tražimo da se hitno ispita zašto novosadski Dom zdravlja nema zaštitnu opremu, da li je i kada isporučena, ko je bio zadužen za nabavku i distribuciju, te da odgovorni u skladu sa zakonom odgovaraju.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

March 31, 2020