fbpx

Majdanpečani konačno ušli u Opštinu: Za 7 dana “saslušanje” predsednika

Čiji su stanovi u Majdanpeku, rudarskih porodica ili kineske kompanije Zidjin, kao i gde su nestale pare građana date za rekonstrukciju toplane koja ne greje – na ta pitanja odgovaraće predsednik Opštine sledeće nedelje lično na sastanku sa Majdanpečanima. To je rezultat protesta koji je održan danas u organizaciji Pokreta “1 od 5 miliona”.

Današnji protest okupio je više desetina Majdanpečana, nezadovoljnih višegodišnjim ćutanjem lokalne vlasti. Tražili su da predsednik Opštine Dragan Popović lično izađe i odgovori na ono što muči građane. Pre svega, da se obelodani šta je to tačno aktuelni režim poklonio kineskoj kompaniji Zidjin pod plaštom prodaje rudnika, i da li je u paketu dala i stanove koji su rudari izdvajanjem od ličnih dohodaka svojevremeno izgradili. Da li će kineska kompanija te ljude izbaciti na ulicu, naterati ih da se isele iz Majdanpeka, kako bi nesmetano mogla da kopa zlato ispod grada? Zašto vlast ćuti dok jedna kompanija truje vazduh, zemlju, ljude zbog profita?

“Hoće li neko da izađe i da kaže čiji je Majdanpek? Sramota vas je da priznate da ste prodali naš grad, da ste prodali naše stanove, da hoćete da prodate i ljude? Da li vas je sramota da priznate da ste ukrali pare od toplane? Dragane Popoviću, imaš 10 minuta da izađeš i odgovoriš na ova pitanja”, poručio je Martin Bežinarević, predstavik Pokreta “1 od 5 miliona”, okružen građanima ispred zgrade Opštine.

Pošto predsednik Opštine nije hteo da izađe i stane pred narod, građani su ušli u zgradu Opštine. Nakon jednočasovnog “pregovaranja” sa radnicima opštinskog obezbeđenja i pripadnicima MUP, telefoniranja u Popovićev kabinet, postignut je kompromis – Majdanpečane će rukovodstvo Opštine primiti za tačno sedam dana.

Tim povodom, Bežinarević je poručio da ukoliko predsednik opštine ne održi reč i ukoliko se taj sastanak ne održi sledeće nedelje, za mesec dana narod će ponovo na ulice Majdanpeka, i to sa pojačanjem iz cele Srbije. “Doći će i Zaječar, i Bor, i Smederevo, i Novi Sad, i Kruševac, i Beograd… Cela Srbija će da brani Majdanpek, jer ako nam otmu Majdanpek, uskoro će da nam otimaju i ostale delove naše Srbije”, poručio je Bežinarević.

Na protestu se okupljenima obratila i dr Snežana Todorović, opoziciona odbornica u Skupštini opštine, koja je kazala da Majdanpečani nisu upoznati sa uslovima ugovora sa kineskom kompanijom Zidjin, jer se to već tri godine drži u potpunoj tajnosti. “Mi možemo da nestanemo ako to odluči Zidjin. A njihov interes neće trajati godinu ili dve, može da traje i vekovima! Oni neće otići tek tako, uzeće sve ono što su naša bogatstva”, kazala je ona i dodala da pored toga što je prodat rudnik, upitno je sada i pitanje vlasništva nad stanovima. “Ko može da vam oduzme stanove koje ste celog života plaćali? Ako im padne na pamet da tu zgradu sruše, neće vam dati novac, jer je ona sada njihovo vlasništvo”, upitala je ona.

“Platili ste grejanje, građani, niste ga imali. E, zato pitamo predsednika opštine: gde su pare od toplane, gde je 400 miliona, gde je 700 evra koje je dao svaki građanin”, poručila je dr Todorović.

Prisutnima se obratio i Budimir Trailović iz Udruženja preduzetnika i privrednika Srbije. On je poručio da traži olakšice za privrednike i mala preduzeća, ali da se vlast već više puta oglušila na pozive.
“U ime Udruženja sam već predao zahteve. Predsednik Opštine nije odgovorio. Ne javlja se, a mi ga plaćamo. Zato sam ovde”, kazao je Trailović.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

March 5, 2021