fbpx

Pokret “1 od 5 miliona” pita ministarku Zoranu Mihajlović zašto kineska kompanija Ziđin još uvek ne postupa po nalogu Ministarstva i ne radi ništa na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kako bi se zaštitila reka Pek.


Razumemo da je ministarki teško da iz fotelje u Beogradu vidi šta se dešava u istočnoj Srbiji. Zato joj preporučujemo da ode do Majdanpeka i Bora i zaista izvidi stanje na terenu, a ne da svoj roze šlem stavlja na glavu samo kad joj zatreba novi set fotografija za Instagram.

Podsećamo ministarku da je Ziđinu dala rok do 30. aprila da izgradi postrojenje za preradu otpadnih voda. Prema informacijama koje smo dobili, na tome se još uvek ništa ne radi, pa pitamo koje će sankcije zagađivač Ziđin snositi kada propusti ovaj rok. I da li će snositi ikakve, ili će i dalje cenu zagađenja da plaćaju ljudu u istočnoj Srbiji svojim zdravljem?

Uzgred, pohvaljujemo ministarku što je reagovala, iako je njena reakcija iznuđena protestom i blokadom puta koje smo organizovali 5. apila u Majdanpeku. Nije reagovala, kao ni njene kolege iz Vlade, tokom prethodne 4 godine koliko traje zagađivanje Peka, trovanje vazduha i ljudi u istočnoj Srbiji. Gospođa ministarka, kao i cela Vlada, reaguju tek pod pritiskom. Lepo je što su naš zahtev za izgradnju postrojenja naložili Ziđinu, ali podsećamo ih da je neophodno sprovesti i druga rešenja koja smo ispostavili 5. aprila:

Više puta smo ponavljali, a ponovićemo opet – borba za životnu sredinu, čist vazduh i zdravu pijeću vodu jeste borba za goli život.
Zato će Pokret “1 od 5 miliona” nastaviti da ukazuje na sve probleme, zagađivače i potencijalne ekološke katastrofe, ali i da daje jasna rešenja za sve te probleme.
Nastavićemo da ohrabrujemo ljude u lokalnim zajednicama, pružamo im podršku i stajemo uz njih, pa makar bilo potrebno ponovo blokirati neki put kako bi se rešenja koja dajemo, a koja su u interesu svih građana, sprovela.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

April 17, 2021