fbpx

Godinama, ako ne i decenijama, svedoci smo upliva partije i partijske knjižice u sve pore društva, pa tako i u akademsku zajednicu. Na udaru su bili mnogi fakulteti – Filološki fakultet, Ekonomski fakultet i drugi. Danas je na udaru Fakultet političkih nauka.

Kao studentkinja četvrte godine ovog fakulteta, na kome nas uče šta je pravna država, šta je demokratija, šta su nezavisne institucije, na kome nas uče da mislimo svojom glavom, na ovu okupaciju našeg fakulteta od strane Srpske napredne stranke neću ćutati.

Neću ćutati na to što je u Savet fakulteta Vlada Republike Srbije dovela svoju ispostavu. Kada kažem ispostavu, mislim na članove Saveta koje imenuje ta Vlada, a od kojih su gotovo svi članovi, simpatizeri ili saradnici Srpske napredne stranke.

Ne mogu da se ne zapitam i da li je slučajnost da Savet fakulteta već dve godine nema članove imenovane od strane Vlade u svojim redovima, već su se oni pojavili baš sada, neposredno pred izbor novog dekana FPN. Na koji način su, i zašto baš sada, oni zavredili svoje mesto u ovom telu?

U Zakonu o visokom obrazovanju piše da članove Saveta fakulteta imenuje „Vlada, iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede“. Po čemu su se tačno istakle Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka za kulturu i informisanje, i Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije? Po preletanju iz stranke u stranku i jurišanjem za vlašću? Po stanovima i nekretninama koje su kupile novcem otetim od naroda ove države? Po svim svojim aferama koje vuku sa sobom? Da li se gospođa Joksimović istakla u oblasti kulture dok je onomad uređivala radikalsko glasilo “Velika Srbija”? Ili gospođa Gojković služeći kao Šešeljev huškač tokom ‘90-ih, a potom kao Vučićev, uspevajući da u Narodnoj skupštini ubije svaki dijalog i pretvori je u naprednjački bunker?

Osim toga što su članice SNS, one su i državne funkcionerke i to im nije dovoljno, već bi malo svoj uticaj da šire i na našem fakultetu, što je doslovno ilustracija okupiranja akademske zajednice od strane partije. S druge strane, Jadranka Joksimović, kao studentikinja doktorskih studija na našem fakultetu na ovu funkciju nikako nije mogla da dođe postavljanjem od strane Vlade, već samo kao studentski predstavnik. A studenti FPN-a je na toj funkciji ne žele i nikada je ne bi izabrali.

Po čemu se istakao prof. dr Uroš Šuvaković da bude u Savetu FPN? Po tome što je potpisnik javne podrške Srpskoj naprednoj stranci 2017. godine? Ili po tome što je u vreme režima Slobodana Miloševića, kao kadar SPS-a, radio u analitici Državne bezbednosti, baš u vreme kada su ubijeni Slavko Ćuruvija i Ivan Stambolić? Čovek koji je 2000. godine optužen da je bio umešan u prebijanje studenata koji su protestovali protiv Miloševićevog režima. Dakle, nama će od sada u Savetu fakulteta sedeti nekadašnji Slobin „UDBAŠ“ i udarna pesnica njegovog režima, a sada potpisnik podrške Aleksandru Vučiću. I ne samo to. Ovaj čovek je takođe član Upravnog odbora Fondacije Srpske napredne stranke. Dakle, sedi u Fondaciji koja je pokrenula SNS akademiju za mlade lidere, koja je inkubator gde se odgajaju Kebare, Pilje, Lengure, Pajkići. Gde se mladi „uče“ kako da pljunu, kako da vređaju, kako da linčuju ljude i na osnovu tih „umeća“ kasnije dobijaju poslaničke, ministarske i ostale fotelje i klupe. U takvom upravnom odboru sedi Šuvaković, „upravljajući“ prljavom indoktrinacijom režimskih kadrova, a sad će, eto, i u Savetu FPN-a da sedi i da se tu takođe nešto pita.

Ovakav sastav Saveta Fakulteta političkih nauka ne znači samo okupaciju istog od strane opskurnih recidiva prošlosti, od strane onih koji bi trebalo da budu u prvom redu za lustraciju, već je to unižavanje i fakulteta i cele cele akademske zajednice. Ovim potezom Srpska napredna stranka još jednom uspeva da diskredituje znanje i ljude od ličnog i profesionalnog integriteta koju u toj akademskoj zajednici sudeluju, čineći od nje svog roba.

Ja kao deo te zajednice neću ćutati, a verujem da neće ni moje kolege, studenti. Vreme je da akademska zajednica i Fakultet političkih nauka pokažu kičmu.

Autorka: Sofija Nedeljković, studentkinja FPN-a i aktivistkinja Pokreta “1 od 5 miliona”


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

April 14, 2021