fbpx

Vodovod u Novom Sadu u 21. veku na +40 stepeni gasi vodu.

Prvo je usledio nenajavljen nestanak vode u većem delu grada s bačke strane. Danas se najavljuju restrikcije vode od 20 časova do 5 časova na sremskoj strani. Dok u istom trenutku Skupština Grada menja Plan detaljne regulacije i time daje mogućnost i najavu gradnje najvećeg akva-parka na Balkanu.

Pored restrikcija u najtoplijem danu i na najvećoj mogućoj vrućini, sremska strana nije na vreme tretirana protiv komaraca. Kako nam javljaju naši sugrađani iz Sremske Kamenice, Petrovaradina, Bukovca i Sremskih Karlovaca, posle 18 časova ne mogu ni da izađu napolje od najezde komaraca. Iako građani uredno kroz račune JKP Informatike plaćaju ciklonizaciju, ciklonizacija se brani odgovorima da su komarci agresivni, i da su skloni migracijama itd.

Gospodo na vlasti, ne možete da osigurate stabilnu vodovodnu mrežu, a hoćete da gradite akva-park? Još licemernije je što krivicu svaljujete na manja mesta i obodne delove grada, koje ste optužili da su potrošili 40 posto vode, citiram – “nenamenski”.

Ovo je bila tačka pucanja koja je očekivana. Grad je porastao. Gradilo se neplanski do te mere da se vršio urbicid. Kapaciteti vodovoda su manji nego ranije. Od 2008. godine ne radi prvo izvorište. Gotovo 13 godina otkako je izvorište vode “Štrand” isključeno iz sistema vodosnabdevanja grada zbog mikrobiološkog zagađenja.

Iako Novi Sad od 2008. godine i isključivanja reni bunara nije imao problema sa snabdevanjem vodom, to što izvorište “Štrand” ne radi u svom punom kapacitetu danas se i te kako oseća. “Petrovaradinska ada” daje maksimalno oko 600 l/s, a “Ratno ostrvo” oko 800 l/s. U slučaju da jedno od ova dva izvorišta prestane da radi, Novi Sad ne bi imao vode. Takav mogući epilog aktuelnu vlast uopšte ne zabrinjava. Da je drugačije, ne bi budžetske pare upumpavali u besmislene projekte, već u osposobljavanje izvorišta “Štrand”. A dok Novosađanima zavrću slavine i ostavljaju ih bez vode čak i za najosnovnije potrebe, najavljivaće akva park – i to “najveći na Balkanu”.

Filip Martin, poverenik Pokreta “1 od 5 miliona” za Novi Sad


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

June 24, 2021