fbpx

Pokret “1 od 5 miliona” podržava predlog profesora Dušana Teodorovića i Ognjena Radonjića da se odluka dekana FON-a Milije Suknovića da izrekne ministru finansija Siniši Malom meru javne osude preinači i da se utvrdi da je Mali plagirao svoju doktorsku disertaciju.

Da podsetimo, u septembru 2019. godine su 13 dana blokirali Rektorat studenti i studentkinje, među kojima je i Moma Kovačević, kopredsednik Pokreta #1od5miliona, koji je takođe i jedini student na FON-u koji je javno digao glas protiv plagijata Siniše Malog.

Razlog blokade je bilo višegodišnje nerešavanje pitanja plagijata Siniše Malog.

Nakon blokade, Nastavno-naučno veće FON-a je donelo odluku da se Siniši Malom izrekne javna osuda. Dekan tada nije potpisao odluku, ali je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu preinačio odluku Veća i konstatovao da je u pitanju plagijat.

Siniša Mali je podneo žalbu Upravnom sudu, koji je zbog nedostatka potpisa dekana FON-a utvrdio da je procedura prekršena.

Treba napomenuti da je dekan FON-a na Senatu Univerziteta u Beogradu, nakon što je odbio da potpiše javnu osudu u propisanom roku, glasao da se Siniši Malom oduzme doktorat.

Sada je procedura vraćena na trenutak nakon blokade Rektorata sa izuzetkom – više ne nedostaje potpis dekana.Jedino što je preostalo da se afera plagijata Siniše Malog istera do kraja, jeste da Odbor za profesionalnu etiku BU ponovo preinači odluku, iz istih razloga kao i pre 2 godine, a to je činjenica da je Siniša Mali plagirao svoj doktorat.

Ovo je jedna od prvih pobeda građana i građanki, započeta upornošću studenata i studentkinja u blokadi. Jedini razlog da Odbor i Senat ne postupe isto kao i pre 2 godine, kada je Siniši Malom oduzet doktorat, bio bi pritisak na ta tela od strane mafije na vlasti.

Ukoliko do toga dođe, zaštitićemo članove odbora i ogoliti pritiske koji se vrše na njih.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

September 22, 2021