fbpx

Na međunarodni dan pobede nad fašizmom kopredsednici pokreta #1od5miliona Martin Bežinarević i Moma Kovačević su danas položili cvece i odali počast herojima kod spomenika Oslobodiocima Beograda.

“Kultura sećanja na ovakav datum je krucijalna kako se fašističke ideje ne bi i danas gajile, iako smo svedoci toga da su još uvek prisutne”, rekao je Martin Bežinarević i dodao da su zločini nacista bili legalni i podržani od strane tadašnjeg vladajućeg režima ali da to ne znači da su bili ispravni, ljudski i civilizacijski.

“Ovo je dan kada su se ljudi različitih nacija, vera i političkih ubeđenja odlučili za borbu znajući da civilizacija ne može i ne sme da napreduje uz nacističke i fašističke ideje. Zašto je to nemoguće uraditi i danas?”, zaključio je Bežinarević.

Kovačević je rekao da je pobeda nad fašizmom tu da nas podseti kakve su žrtve naši preci podneli da bismo mi danas imali prava koja imamo.

” Naš dug prema njima je da ne pristanemo ni na šta ispod dostojanstvenog života. To se lako izgubi iz vida kad je glavna tema egzistencija. Danas je svet na rubu provalije u nove sukobe globalnih razmera i posebno je bitno naglasiti da u haosu rata nepravda caruje i da nema strane koja nema žrtve.”


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

May 9, 2022