fbpx

Kopredsednik Pokreta “1 od 5 miliona” Martin Bežinarević osudio je pretnje koje je novinarki Snežani Čongradin uputio tim menadžer Fudbalskog saveza Srbije preko društvene mreže Fejsbuk, i dodao da je to rezultat “sezone lova” na slobodne medije koju je otvorio šef naprednjaka Aleksandar Vučić.

“Kada neko ko se predstavlja kao predsednik svih građana gotovo svakodnevno etiketira novinare i naziva ih plaćenicima, kada izdajnicima novinare nazivaju javni funkcioneri, a to ponavljaju njihova glasila linčujući ih po naslovnicama, onda će i običan građanin, pa i tim menadžer FSS, pomisliti da ima “puno pravo” da se jezivim pretnjama obračunava sa novinarima. To što danas proživljava Snežana Čingradin, kao i drugi profesionalni novinari koji su meta napada, jeste dokaz da živimo u duboko zatrovanom društvu. I to jeste posledica bolesnog vladanja kojem svedočimo već deceniju”, kazao je Bežinarević.

On je dodao i da osim huškačke retorike javnih funkcionera i režimskih tabloida, sve većem progonu novinara doprinosi i izostanak adekvatnog odgovora pravosudnih organa.

“Nema odgovora nadležnih na pretnje novinarima i od strane državnika i od strane običnih građana. Štaviše, 30 godina se zločini nad novinarima ne kažnjavaju – još uvek nema krajnjeg epiloga niti za skorašnje paljenje kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke, niti za ubistva Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović, Milana Pantića koja su se desila pre više decenija”, kazao je Bežinarević.

Bežinarević je naglasio i da bez slobodnih medija nema slobodnog društva, te da se mora stati u zaštitu novinara koji neretko “stavljaju glavu na panj ne bi li građanima isporučili istinu”.

“To je obaveza svih nas – nas koji se informišemo zahvaljujući hrabrim novinarima i novinarkama i nas koji ne pristajemo na režimsku propagandu i cenzuru”, kazao je Bežinarević.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

November 3, 2021