fbpx

Kao neko ko je vakcinisan i ko veruje nauci i medicini, moram da izrazim neslaganje sa kovid propusnicama koje najavljuje Ana Brnabić.
Evo i zašto.
Pandemija se širi Srbijom već godinu i po dana.
Umesto da od samog početka vlast pristupi pandemiji ozbiljno, oni su zbijali šale na račun “najsmešnijeg virusa na svetu”, nabavljali respiratore na crno, gradili kovid bolnice u kojima pucaju cevi, određivali virusu radno vreme kako im odgovara.
Dalje, vakcine imamo od januara ove godine.
Vlast nije našla za shodno da odmah organizuje motivaciju građana kako bi vakcinacija bila što brža i uspešnija, već se hvalila najvećim brojem vakcina, a na nacionalne televizije slala one iste zbijače šala da pričaju svoje teorije zavere – upravo protiv vakcina.
Da bi se napravio korak kao kovid propusnice, vlast se mora vratiti godinu i po dana i mnogo koraka unazad.
Ako ljudima ovo najavljuje Ana Brnabić, koja je pravdala brojke mrtvih od virusa udaranjem autobusa, teško da će išta postići.
Ako ovu meru donese Krizni štab čiji članovi su zahvaljujući poslušnosti Aleksandru Vučiću dobili ministarska mesta, dok su slobodno i bez maske išli na pedikir, naravno da će izazvati negativne reakcije.
Ako ova odluka dolazi od Srpske napredne stranke, čije su najveće glave pre samo par dana igrale pod šatorima sa 500 ljudi, onda je problem u njima.

U zemlji gde naprednjaci plagiraju i falsifikuju sve što dohvate, naravno da će tako biti i sa propusnicama.
Apsolutno je sigurno da će i ovu odluku funkcioneri, prijatelji i kumovi Srpske napredne stranke okrenuti u svoju korist.
Kao i uvek, oni će moći da se neometeno provode, bili vakcinisani ili ne, stavljajući time u rizik ljude koji provode vreme na mestima gde su oni.
Podsetiću vas na njihove provode za vreme vanrednog stanja, kada su građani bili ograničeni na svoje domove posle 5 sati popodne, a oni se sa živom muzikom provodili u jednom elitnom hotelu u centru Beograda.
Podsetiću i na njihove mitinge tokom zabrane okupljanja, gde su autobusima dovozili ljude iz cele Srbije na jedno mesto.
Na 100 zaraženih dnevno groblja su nam bila mala, ali na skoro 8.000 zaraženih i vakcinama u ponudi, nemamo nikakve korake vlasti ka motivaciji građana da se vakcinišu, već bi opet da građani osećaju represiju, a da oni nastave sa bahaćenjem.
Kako će rešiti problem malog odziva na vakcinaciju ako na televizije i u tabloide šalju svoje teoretičare zavera i podacima zbunjuju građane? Kako očekuju da se kovid propusnice ne shvate kao represivna mera, ako građani nemaju poverenja u državne inistucije i ako godinu i po dana nisu uspeli da motiivšu građane da poštuju mere?
Zašto su prošle godine imali hiljade ljudi na ulici, nakon pokušaja zaključavanja, a pre toga poskidali mere za izbore?
Zato što nisu sposobni da zdravlje građana stave ispred svojih ličnih motiva i svoje sujete.

Vakcinacija jeste jedini način da se suzbije bilo koja pandemija i da se život što pre vrati u normalu, ali sistem je zakazao na samom početku borbe sa kovidom, a onda nastavio da zakazuje, i nikakve represivne mere to neće promeniti.

Autorka: Jovana Krstić, aktivistkinja “1 od 5 miliona”


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

September 24, 2021