fbpx

Kineska kompanija ZiJin je u toku jučerašnjeg dana nastavila eksploataciju na planini Starici, dok su pripadnici MUP-a upali u kamp aktivista koji brane Staricu svojim telima.

Ovim putem zahtevamo od ministarstva unutrašnjih poslova da stane na pravu stranu, stranu svog naroda, a ne stranog investitora.

Ukoliko je u pitanju bio čuveni “informativni razgovor” koji je nama koji smo skoro dve godine organizovali proteste veoma poznat kao takav, znamo odgovor na to, Andrićev venac. Jedna adresa i jedan čovek je uvek za sve odgovoran, pa tako i za prodaju rudnika u Boru i Majdanpeku.

Aktivisti na vrhu planine Starice se nalaze na parcelama koje pripadaju državi Srbiji, a ne kineskoj kompaniji ZiJin, stoga ovaj postupak tumačimo kao pokušaj zastrašivanja.

Kako ne bi došlo do eskalacije i eventualnog sukoba, pozivamo ministarstvo rudarstva i energetike da u okviru svoje nadležnosti reaguje i zabrani ZiJinu eksploataciju na planini Starici i prestane da koristi floskule poput “to se radi zbog bezbednosti građana”.

“Mi vrlo dobro znamo da se sve radi u korist hvaljenog rekordnog profita ZiJina, a ne u interesu građana. Majdanpek je mala sredina, ja znam da mnogi pripadnici MUP-a zaista podržavaju naše akcije i njima poručujem da je ovo jedna od retkih prilika kada treba izabrati ispravnu, a ne lakšu opciju”, rekao je Martin Bežinarević odbornik SO Majdanpek i kopredsednik Pokreta #1od5miliona.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

June 25, 2022