fbpx

Poslednjih godinu dana bili smo svedoci učestalih i brutalnih kršenja zakona Republike Srbije, ljudskih prava i principa demokratije u Majdanpeku.


Nedavno su poslednji udarac pravdi u Majdanpeku zadali viši sud u Negotinu i tužilaštvo u Majdanpeku koji su sve aktiviste proglasili krivim za različite aktivnosti – pokušaje odbrane našeg grada.

Iako sam dva puta za redom dobio oslobađajuću presudu u postupku protiv zamenice predsednika opštine Majdanpek, viši sud je to preinačio i proglasio me krivim. Takođe, proglašen sam krivim i za pokušaj odbrane žene iz Majdanpeka za koju sam čuo da ju je načelnik policijske stanice u Majdanpeku fizički napao unutar stanice.

Aktivistima koji su branili planinu Starica, javni tužilac iz Majdanpeka rekao je da “nema osnova za krivično gonjenje” policajaca koji su ih tukli i iznuđivali im priznanja.

Da je ovo sve, možda bi neko i odahnuo. Ali nije. Ovo je samo vrh ledenog brega.

Majdanpek je postao poligon za iživljavanje nad svima koji se usuđuju da razmišljaju iole kritički.
Sve to sa jednim ciljem – da nas oteraju iz sopstvenog grada.

Možda bi im to i uspleo da je u pitanju neko drugi. Možda bi neko i rekao “ma dosta mi je svega”.

Nažalost po njih, probudili su samo još veći bes i još veću želju za pravdom koju, nakon svih upozoravanja, ipak moramo sami da obezbedimo.

Meni je lično više muka političke korektnosti, pristojnosti i “dobrote”, dok nas druga strana gazi i ponižava u svakom aspektu života.

Zato više niti jedan postupak sa moje strane neće biti u skladu sa “političkom etikom”, već isključivo na osnovu mog i ustavnog prava svakog građanina – prava na protest i prava na pravdu.

Kako ćemo tu pravdu obezbediti videće se u narednom periodu, a simboličnijeg trenutka od proleća za to nema.

Ostaje samo obećanje svima da, obzirom da smo prošli torturu vlasti, torturu policije, torturu sudstva, nemamo više ničeg novog da se plašimo.


A kada nemamo čega da se plašimo nemamo ni šta da izgubimo.

Pravda, pravednost i demokratija su u Majdanpeku mrtvi, stoga je na nama da izgradimo novi Majdanpek i novu Srbiju koja će se bazirati na zakonu i Ustavu Republike Srbije!


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

April 3, 2023