fbpx

Imajući u vidu širenje koronavirusa u svetu, svakodnevno otvaranje novih karantina, zabrane putovanja i zatvaranje granica radi sprečavanja dalje eskalacije, Pokret „1 od 5 miliona“ zahteva od Vlade Republike Srbije da postupi odgovorno i traži otkazivanje ili odlaganje Evropskih univerzitetskih igara kojima je Srbija ove godine domaćin.


Podsećamo da Univerzitetske igre treba da se održe u julu u Beogradu, te da se procenjuje da će tokom 13-odnevnog trajanja ove manifestacije cirkulisati više od 10.000 ljudi iz 40 zemalja. Neodgovorno je brojati dane i nadati se da će koronavirus sam od sebe netragom nestati do tog dana, čime se, zbog nespremnosti, rizikuje novo širenje virusa.

Podsećamo i na reakcije vlasti širom sveta: u Italiji je odlučeno da se sportski događaji sa preko 500 učesnika odigraju bez navijača, potom i Danska uvodi meru da se manifestacije tog tipa otkažu. U Kini je obustavljena fudbalska liga, u Aziji otkazane ili odložene auto-moto trke, u Kaliforniji otkazan teniski turnir Indian Wells. Univerzitet u Vašingtonu (Sijetl) je ukinuo nastavu, koja je sada organizovana putem virtuelnih učionica, sa ciljem da se spreči širenje zaraze na kampusu. Razmatra se, takođe, i mogućnost otkazivanja Olimpijskih igara u Tokiju najavljenih za 24. jul – 9. avgust.

I dok odgovorne vlasti preduzimaju mere suzbijanja i kontrole koronavirusa kako ne bi došlo do pandemije, dotle neodgovorna vlast Srpske napredne stranke koristi ovu pretnju po zdravlje svetske populacije za zbijanje šala. Zato zahtevamo od Vlade da ne čeka Aleksandra Vučića i njegove prognoze dal’ će biti 10 obolelih ili koji čovek više, da se ne rukovodi samo preporukama koju vrstu sapuna treba kupovati dok žene šalju u šoping po Italiji, već da preduzme sve mere kako bi se umanjile mogućnosti za dalje širenje virusa. Između ostalog, da inicira odlaganje Univerzitetskih igara u Beogradu, kao i da obustavi druge manifestacije sa velikim brojem učesnika.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

March 10, 2020