fbpx

Diplomatski kor u Vašingtonu uskoro će dobiti prinovu u vidu najboljeg frajera sa Pravnog fakulteta, koji ne ume ni pivo da sipa kako treba, ali zato ume da viče “Aco Srbine” – Marka Đurića.


Sama titula ambasadora predstavlja veliku čast za bilo koga zato što je to zvanje kojim nekom predstavlja deo svoje zemlje, kulture i tradicije u nekoj stranoj zemlji, te zastupa interese svoje otadžbine na tuđem tlu.

E, sada zamislite Đurića u Vašingtonu koji zastupa interese Srbije.

Naravno, neće zastupati interese Srbije, već interes Aleksandra Vučića, ali me to ponovo vraća na scenu potpisivanja sporazuma i neuspeli pokušaj glumljenja državnika od strane Aleksandra Vučića.

Postavljati karikature na ovako bitnim funkcijama predstavlja ozbiljan problem za bilo koju zemlju, a pogotovo za Srbiju, koja je sada izgubila neke od najvećih međunarodnih partnera popisivanjem kontraverznog sporazuma u Vašingtonu.

Ja se ponovo pitam: Gde je čuveni Ivica Dačić, trenutni šef diplomatije ove naše Srbije i zašto nije komentarisao postavljanje Đurića na ovako bitnu poziciju?

Zaista me plaši pomisao da je baš Đurić najsposobnija ličnost za poziciju srpskog ambasadora u Vašingtonu i zgrožava me zamisao da će ga neko oslovljavati sa “Vaša ekselencijo”.

Mada, kada bolje razmislim, nekako mi je ovo i bezbolnije od prethodnih spekulacija da će šef diplomatije, tj. ministar spoljnih poslova biti baš gospodin “tapšač” Đurić…

Nekako me jako plaši trenutna situacija u kojoj nam se našla spoljna politika nakon “Vašingtonskog sporazuma”, te ne mogu da se ne zapitam da li Srbija ima zacrtanu spoljnu politiku i spoljnopolitičke ciljeve ili se oni menjaju u zavisnosti od prohteva Aleksandra Vučića i njegovih pultrona.

Rad na promeni sistema, takođe, označava i poboljšavanje odnosa koje imamo sa našim komšijama, ali i svim zemljama koje na ovaj, ili onaj način utiču na naš geopolitički položaj.

Jedna stvar jeste svetla u celoj ovoj situaciji, a to je da će sada (makar prividno) Đurić biti problem Vašingtona, a ne Srbije.

Makar dok nešto ne uradi, pa ga vrate nazad…


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

September 16, 2020