fbpx

Jedanaest opozicionih stranaka i pokreta će u narednom periodu formirati zajedničko telo koje će se baviti pripremama za kontrolu izbora, kao i koordinacijom kontrolora.

Ovo je dogovoreno na sastanku na kojem su prisustvovali predstavnici opozicionih organizacija koje su učestvovale u izradi Platforme o izbornim uslovima pred nastupajuće pregovore pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta – Nova stranka, Pokret “1 od 5 miliona”, Građanski demokratski forum, Demokratska stranka Srbije, Socijademokratska stranka, Zelena stranka, Vlaška stranka, KLIP, Nova Srbija, Demokrate Srbije, Mađarski pokret…

Kako je rečeno nakon sastanka koji je održan u prostorijama Pokreta “1 od 5 miliona”, kontrola izbora je ključna u odbrani narodne volje, te zahteva udruženo delovanje cele opozicije, jer bi sve suprotno tome značilo da opozicija iz svih prethodnih izbornih krađa nije ništa naučila i da zbog svojih međusobnih odnosa rizikuje još jedno poigravanje sa glasovima birača. Zato se sa pripremama za kontrolu izbora mora početi odmah, i to udruženim naporima kroz zajedničko telo koje će uskoro biti formirano.

Predstavnici 11 opozicionih organizacija podsetili su i na to da mesecima unazad pozivaju preostali deo opozicije na razgovor i usaglašavanje stavova kako bi se u pregovore sa vlašću ušlo sa jedinstvenom platformom i ciljem koji bi trebalo da je svima isti – pošteni izbori. Nažalost, deo opozicije se na te pozive nije odazvao i zbog toga će opozicija u pregovore ući sa više platformi.

Na sastanku je takođe podržan predlog za poboljšanje izbornih uslova koji su ovom opozicionom stolu uputile manjinske političke stranke – Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka, Ruska stranka, Ujedinjena partija Roma i Rusinska demokratska stranka.

Dogovoreno je i da će Platforma za poboljšanje izbornih uslova do kraja nedelje i zvanično biti predata predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije. Takođe, zakazan je i sledeći sastanak ovih opozicionih organizacija za narednu sedmicu, koji će ponovo biti održan u centrali Pokreta “1 od 5 miliona”.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

March 3, 2021