fbpx

Aktivista Pokreta “1 od 5 miliona” Krsta Tomković osuđen je na novčanu kaznu zato što je zalepio nalepnice na izlog Opštinskog odbora Srpske napredne stranke na Voždovcu u februaru prošle godine i time, po oceni uzurpiranog pravosuđa, “drskim i bezobzirnim ponašanjem narušio javni red i mir”. Ovo je već druga presuda kojom je režim “častio” Tomkovića, a na čekanju je još 15-ak prijava, kako prekršajnih tako i krivičnih, protiv članova Pokreta “1 od 5 miliona” zbog organizacije i učešća u narodnim protestima.

Podsećamo da je Tomkovićevo lepljenje nalepnica na izlog SNS odbora nastupilo kao odgovor na ono što je perjanica te stranke Goran Vesić uradio neposredno pre: premazao Terazijski tunel kako učesnici tog subotnjeg protesta ne bi mogli da zalepe nalepnice sa Vučićevim lažima. Nadležni organi se naravno nisu bavili time da utvrde kojim sredstvom na bazi ulja, potencijalno zapaljivim, je Goran Vesić premazao tunel, niti su smatrali da je to “bezobzirno i drsko narušavanje javnog reda i mira” i dovođenje u životnu opasnost građana.

Ono čime se nadležni takođe ne bave, jeste i sledeće: ko su policajci koje SNS očigledno drži na brzom biranju, pa i na uzici? Naime, nekoliko minuta nakon što je Tomković zalepio prvu nalepnicu na izlog odbora SNS, pojavili su se ljudi vladajuće stranke koji su telefonirali, a svega dva-tri minuta potom i dva policijska službenika koji su legitimisali aktiviste “1 od 5 miliona”. Policajci su Tomkoviću odmah oduzeli telefon kojim je snimao legitimisanje i razgovor sa policijom, i obrisali snimke.

Stoga Pokret “1 od 5 miliona” pita: kako to da je policija tako ažurna kad dobije poziv od SNS-a pa se stvori u roku od dva minuta, a na prijave građana ne mrda i po celu noć, kao što je bilo u slučaju fantomskog rušenja Savamale? Da li su policajci snimke obrisali kako bi sakrili svoja lica od javne sramote – od razotkrivanja ko su neki od pripadnika MUP-a koje SNS drži na uzici i po hitnom postupku izvlači na teren? I konačno – prevrće li se želudac sudijama dok lepljenje nalepnica, koje se uzgred skidaju vodom, na izlog odbora SNS presuđuju kao bezobzirno i drsko narušavanje javnog reda i mira, a recimo fizički napad na snimatelja protesta “1 od 5 miliona” i ostale građane ispred zgrade RTS od strane sina funkcionera SNS Vukašina Bojovića i njihovih huligana neko gura pod tepih?

Aktivisti Pokreta “1 od 5 miliona” nikada nisu niti će posustati pod metodama zastrašivanja mafijaškog režima. Nisu nas uplašile pretnje, praćenja, prebijanja, hapšenja, neće ni prijave i presude. Jasno nam je da iza ovog dirigovanog pravnog iznurivanja stoji pokušaj sabotaže rada Pokreta. Mogu samo da se nadaju, i ponovićemo im opet – i Vučiću i njegovoj posluzi:
Umesto što uzaludno arčite policiju i pravosuđe, iskoristite vreme na bolji način, na primer – spremajte sopstvenu odbranu, i pred sudovima i pred narodom. Trebaće vam uskoro.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

November 3, 2020