fbpx

Zeleni front Pokreta “1 od 5 miliona” pita Vladu Republike Srbije zašto je rok za izdavanje integrisanih dozvola velikim zagađivačima ponovo pomeren, i to za kraj 2024. godine.

Dva su moguća razloga ovog pomeranja roka, koje je definisano Predlogom izmena Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, usvojenim na sednici Vlade:
Ili Vlada i njena resorna ministarstva nemaju kapacitete da sprovedu sopstvene zakone, ili su velikim zagađivačima obećali da će na ovom prostoru moći da rade šta god požele.

Zeleni front Pokreta “1 od 5 miliona” podseća da čak 227 postrojenja podležu izdavanju integrisane dozvole, te da je za proteklih 18 godina izdato svega 46 dozvola. To znači da 181 postrojenje radi bez neophodnih dozvola.

“Nijedna termoelektrana u okviru Elektroprivrede Srbije ne poseduje dozvolu. Nijedno postrojenje rudarskog kompleksa u Boru kojim upravlja kompanija Zijin ne poseduje dozvolu, kao ni postrojenja bivše Železare Smederevo kojom upravlja kompanija HBIS Group Serbia! A to su neki od najvećih zagađivača”, ukazala je Snežana Nedeljković, predsednica Zelenog fronta Pokreta “1 od 5 miliona”.

Nedeljković je navela i da je rok za izdavanje dozvola iz aktuelnog Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine istekao još 31. decembra 2020. Očigledno da nije ni imao ko da radi na primeni zakona, navela je ona, jer je u Ministarstvu na poslovima obrade i izdavanja integrisanih dozvola zaposleno samo četvoro ljudi, dok većina jedinica lokalne samouprave nema nijednu stručnu osobu za obavljanje ovih poslova!

“Umesto da uposli još stručnjaka i učini sve da i ostala postrojenja, najveći zagađivači, rade po zakonu, naša Vlada traži odlaganje primene zakona do 2024. godine, što znači još tri godine nesmetanog trovanja našeg stanovništva”, kazala je Nedeljković.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

November 3, 2021