fbpx

Pokret #1od5miliona je više puta od početka pandemije ukazao na finansijske probleme roditelja koji su onemogućeni da rade zbor mera, kao i na probleme koje će studenti imati jer su uslovi za učenje u pandemiji drastično otežani.
Niti su kriterijumi promenjeni, niti je smanjen broj ispita neophodnih za ostvarivanje budžeta, niti su smanjene školarine.

Rezultat teške materijalne situacije se ogleda u tome što je ove godine 2318 mesta ostalo nepopunjeno na Univerzitetu u Beogradu, čak 10% više nego prošle godine. Sve manje parova se odlučuje da zasniva porodicu u Srbiji i sve se manje dece rađa. U prvih 8 meseci ove godine se rodilo oko 600 dece manje nego prošle godine u istom periodu.
Sve je manje budućih nastavnika, ove godine je fakultet na kom je ostalo najviše mesta, čak 350, upravo Filološki fakultet. Mladi ne žele da budu ucenjeni partijskom knjižicom da bi radili posao za koji su završavali fakultet.

Može i drugačije!

Upis i prva godina mogu da budu besplatni za sve, to je investicija od 16 miliona evra godišnje iz budžeta, što je povećanje od 7% u odnosu na trenutno izdvajanje za fakultete i više škole.
Uvođenjem “Partner projekta” će roditelji biti rasterećeni, a partijsko zapošljavanje iskorenjeno. “Partner projekat” je zamišljen kao program dostupnijeg obrazovanja i zapošljavanja nakon studija tako što će pri upisu na fakultet moći da potpišu ugovor sa državom gde se država obavezuje da brine o studentu tokom studija i da obezbedi zaposlenje nakon studija, dok se student obavezuje da nakon studija ostane i radi u Srbiji.
Tako umesto školovanja kadrova za Nemačku, Kanadu ili Švajcarsku dobijamo ljude koji rade i doprinose u svojoj zemlji, a umesto „nagrađivanja“ poslušnosti, veza i partijskih knjižica dobijamo mlade i školovane ljude koji su svojim radom i trudom zaslužili svoja radna mesta.

Srbija može da zadrži svu svoju decu.

Pitanje je šta mi želimo od vlasti, da se bore za budućnost sve naše dece ili da se bore za budućnost svoje dece?


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

October 2, 2021