fbpx

Danas je, u organizaciji Pokreta “1 od 5 miliona”, u Majdanpeku održan najmasovniji protest u poslednjih 30 godina, a nakon dvočasovne blokade magistralnog puta okupljeni građani su poručili da će braniti svoj grad od pljačke i trovanja, zahtevajući svoje pravo na čist vazduh, čistu vodu, na svoje domove i pravo na rad.


“Danas se borimo za slobodu, za zdravlje i za život cele Istočne Srbije. Doveli su nas do toga da ovakve stvari moramo na ulici da tražimo, pošto predsednik opštine i njegova zamenica uporno beže kada treba da rešavaju probleme Majdanpečana. Ljudi, vreme je da odbranimo naš grad koji nam otimaju”, poručio je Martin Bežinarević, predstavnik Pokreta “1 od 5 miliona”.

Protest je počeo ispred zgrade opštine, a okupljeni su zahtevali hitno rešavanje tri glavna problema: rešavanje pitanja stanova rudara koje je aktuelni režim uz prodaju rudnika poklonio kineskoj kompaniji Ziđin, ekstremnog zagađenja vazduha i vode koje generiše ova kompanija i obezbeđivanje pomoći preduzetnicima koji su na ivici egzistencije usled epidemije. Uz zahteve, demonstranti su dostavili i konkretna rešenja problema na koje se zahtevi odnose.

Predstavnik Pokreta “1 od 5 miliona” Martin Bežinarević pokušao je da uđe u opštinu i zatraži sastanak sa predsednikom Draganom Popovićem, ali su vrata bila zatarabljena iako je radno vreme bilo u toku.
Zato su okupljeni oblepili zgradu opštine nalepnicama sa natpisima “Čiji su stanove”, “Čiji je Majdanpek”, “Ko truje Majdanpečane”, “Gde su pare od toplane, Pope”… Potom su građani blokirali glavni put koji vodi u Majdanpek, uz poruku čelnicima opštine da “nema prolaza dok Popović ne izađe pred narod koji ga plaća”.

Uprkos dvočasovnoj blokadi magistralnog puta, uz kolonu vozila i veliko prisustvo policije, niko od opštinara se nije pojavio.

“Opštinari, mi se ovde borimo i za vasI vi udišete ovaj vazduh, i vi pijete ovu vodu, i vašu decu truje Ziđin. Koji “rezon” vas tera da na to ćutite? Koje privilegije, koji profit, koje partijske značke su vrednije od zdravlja naše Srbije”, upitao je Martin Bežinarević.

Okupljenim građanima na protestu obratila se i Snežana Todorović, opoziciona odbornica u lokalnom parlamentu, koja je govorila i o razornom uticaju kineske kompanije Ziđin po životnu sredinu.

“Mi samo želimo da se oni drže zakona. Ne mogu da nas potruju, ne mogu da nas isele, ne mogu da nam uzmu domove”, poručila je ona.

Ispred Udruženja preduzetnika obratio se Dragan Subotić, koji je kazao da preduzetnici već godinu dana zbog epidemije korona virusa teško da mogu ikako da zarađuju, a da opštinska vlast u Majdanpeku nije učinila ništa da im olakša.

“Šta opštinari misle, ko im daje plate? Ko puni budžet? Privrednici i preduzetnici. Da li se oni obaziru na naše vapaje poslednjih godinu dana? Ne. Opština već više od 60 dana ne odgovara na pisane predstavke koje smo joj poslali i time krši zakon”, rekao je on i dodao da opština ima rok od 48 sati da odgovori, u suprotnom – biće podnete krivične prijave protiv čelnika iste.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

April 5, 2021