fbpx

Prekršajni sud u Beogradu osudio je Krstu Tomkovića, aktivistu i kandidata za narodnog poslanika liste „1 od 5 miliona“, na novčanu kaznu zbog ulaska u zgradu RTS-a tokom protestovanja u martu prošle godine, a zbog čega je tada uhapšen i dva dana nepravedno držan u zatvoru.

Podsetimo, tokom protestovanja ispred RTS-a 16. marta 2019, deo demonstratata ušao je i u samu zgradu Javnog servisa, a odmah sutradan policija je uhapsila šest studenata, među kojima i Krstu Tomkovića.Tomković je ekspresno, u roku od par sati, osuđen na 30 dana zatvora i momentalno transportovan u Padinsku Skelu, po takozvanim „huliganskim odredbama“ Zakona o javnom redu i miru. Iz zatvora je pušten posle dva dana, nakon uložene žalbe.

Presuda Tomkovića nastavak je šarade u koju je tog marta Aleksandar Vučić uvukao i policiju i pravosuđe. Naime, Vučić je tada, igrajući svoju omiljenu ulogu spasioca, pompezno najavio da će tražiti aboliciju za uhapšene studente, i time pokazao da tzv. nekadašnji „najbolji student prava“ nema nikakvo pravničko znanje jer se abolicija može tražiti za krivična, a ne prekršajna dela. No, ono što je tada ostalo van radara javnosti, a što otkriva Krsta Tomković, jeste to da je nakon dva dana provedenih u „Padinjaku“, uhapšene studente pozvao upravnik zatvora, koji je očigledno po nalogu postavljao scenografiju za Vučićevu predstavu.

„Tog jutra u 11:30 odvedeni smo u praznu ćeliju gde su došli komandir bloka i upravnik zatvora i doneli nam odštampane članove zakona po kojima možemo da se žalimo. Rekli su nam da je sve već gotovo, da mi treba samo da popunimo, i konstantno su nas požurivali da što pre sastavimo ručno pisane žalbe. Po povratku u TV salu, oko podneva, videli smo direktno uključenje Aleksandra Vučića, koji je izašao i pričao o tome da nemamo ni advokata, već da smo ručno pisali žalbe, što meni govori da je upravnik zatvora bio u direktnoj vezi sa njim. Presuda je kasnije oborena na apelacionom sudu“, otkriva Tomković.

Pokret „1 od 5 miliona“ ocenjuje da su tadašnje hapšenje, ekspresna presuda i neosnovano držanje u zatvoru bili isključivo u službi zastrašivanja studenata koji su protestovali i upozorenje kakvu odmazdu im režim sprema ukoliko nastave da se bune. To, naravno, nije odvratilo aktiviste „1 od 5 miliona“ od nastavka borbe, pa svaki od njih danas ima po dvocifren broj „Vučićevih čestitiki“ – kako prekršajnih tako i krivičnih prijava.

Imajući u vidu najnoviju presudu kojom je Tomković osuđen na novčanu kaznu od 20.000 dinara, Pokret „1 od 5 miliona“ pita ko će da mu vrati ona dva dana koja je nepravedno proveo u zatvoru u Padinskoj Skeli. Da li će i to režim pokušati da zataška?


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

June 13, 2020