fbpx

Pokret #1od5miliona pozdravlja odluku senata Univerziteta da se Siniši Malom ne dodeli diploma zato što je krao delove iz tuđih doktorata. Pre dve godine je delovalo da je Univerzitet pod prevelikim pritiskom vlasti i da će se nastaviti praksa ćutanja koja je trajala od 2013. godine, ali se onda desila blokada Rektorata koja je trajala 12 dana.

Siniša Mali je 21. novembra 2019. godine proglašen za plagijatora, a onda je ministar, hvatajući se za slamku vratio proceduru na početak žalbom sudu jer je na jednoj odluci nedostajao potpis dekana FON-a.
Ove godine je procedura ponovljena i danas je Siniši Malom potvrđeno poništavanje doktorata.

Ostaje pitanje koje se postavlja otkad je Siniša Mali proglašen za lopova – šta dalje?

U normalnim državama bi ministri posle ovakvog skandala davali ostavke ili bi bili smenjeni. Mi od lopova na vlasti to ne možemo očekivati. Niti je Mali častan čovek koji će na osnovu savesti podneti ostavku, niti će Ana Brnabić dati otkaz svom drugaru i partneru u koruptivnim poslovima. Čak i da se to desi, prethodnih godina smo mogli da posmatramo kako funkcineri samo za javnost snose posledice, a zapravo ili ostaju na istim mestima nezvanično, ili dobijaju druge funkcije, zato što ova vlast tako funkcioniše. Srbija nije normalna zemlja, i takvom ju je načinila aktuelna vlast.

Ono što građani mogu da urade je da budu kontrolori vlasti. Da vršenjem pritiska utiču na ponašanje vlasti. Kao što je blokada rektorata oslobodila Univerzitet pritiska vlasti, kao što su ljudi na blokadama puteva izvršili pritisak na vlast da se povuku sporni zakoni, tako sutra svaki građanin može da spreči vlast da pokrade glasove na sledećim izborima tako što će biti kontrolor. I time će sprečiti da Mali i slični lopovi ponovo zasednu na pozicije i igraju se parama naroda.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

December 22, 2021