fbpx

Pokret #1od5miliona traži momentalno puštanje na slobodu Jovane Popović, koja se neosnovano drži u pritvoru, jer sa svakim izgubljenim časom povećava se rizik po njeno zdravlje, a vlast dokazuje da vanredno stanje zloupotrebljava za progone i hapšenja neistomišljenika.


Jovana Popović, dvadesetčetvorogodišnjakinja iz Kikinde, uhapšena je zato što navodno nije poštovala propisanu izolaciju iako joj mera izolacije nije ni izrečena zato što je došla iz zemlje koja nije imala nijednog zaraženog, a mera Vlade o 3 godine zatvora u vreme kada se ona vratila u Srbiju nije ni postojala.

Najbolji student pravnog fakulteta trebalo bi da zna da zakoni važi pro future ili ubuduće, što znači da zakon donet danas ne može da važi za slučajeve koji su se desili pre nego što je on donet.

Na saslušanju u tužilaštvu ispred Popović su predstavljeni fabrikovani dokazi i papir izrečene mere bez imena lica koje je tu meru izreklo, bez pečata ili bilo kakvog datuma, te napominjemo da takav jedan dokument ne može biti dokaz ni u jednom postupku.

Jovana Popović autorka je i antirežimske pesme “Bagra”, pa ne možemo da se ne zapitamo da li je i ona politički neistomišljenik protiv koga se režim obračunava, kao što se obračunao sa studentima i srednjoškolcima koji su uhapšeni nakon ulaska u RTS, ili Aleksandra Obradovića koji je uzbunio javnost o dešavanjima u Krušiku.

Vanredno stanje i delimično suspendovanje Ustava ne znači i suspendovanje demokratije i njenih osnovnih načela, a ukoliko ostanemo nemi na ovakva dešavanja možemo se probuditi jedno jutro u zemlji koja mnogo liči na Nemačku za vreme Gestapa.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

March 28, 2020