fbpx

Drago nam je da su se mnogi oglasili u poslednjih 7 dana i imali šta da kažu na informacije koje smo izneli prošlog utorka.

Kao što znate, Sporazum sa narodom nastao je tako što su organizatori protesta pozvali političare da sastave dokument kojim će postati deo protesta i kojim neće biti samo građani na protestu, već će imati i odgovornost prema istom tom narodu koji šeta na ulicama. Dokument su napisale političke stranke i pokreti, a mi kao sada već Udruženje građana #1od5miliona smo inicijatori takvog sporazuma.

Nažalost, prema informacijama kojima raspolažemo, neke od stranaka, potpisnika Sporazuma sa narodom, uz još par manjih pokreta, već uveliko rade na tome da izađu na predstojeće izbore. Došli smo i do informacija da će im se u tome pridružiti i pojedini članovi stranaka koje su formalno u bojkotu.

U danima pred nama obelodanićemo i koje su stranke, potpisnice Sporazuma sa narodom, koje aktivno učestvuju sa podrškom raznim GG po lokalu, a sve u nadi da i posle izbora budu ili ostanu deo lokalnih vlasti.

Podsetićemo i na osnivanja udruženja 1 od 5 milion od strane članova Demokratske stranke po Beogradskim opštinama.

Nama je u mesecima pred ovu odluku postajalo sve jasnije da deo opozicije, i ako su potpisnici Sporazuma sa narodom, rade na tome da obesmisle sve naše napore da ujedinimo celu opoziciju i zajedničkim radom donesemo boljitak ovom društvu. Drugi deo opozicije, deklarativno u bojkotu, na sve to gleda bez prevelike zabrinutnosti i potajno se spremaju za razne liste na lokalu.

Isto tako, već neko vreme, samovoljno donose odluke bez prethodne konsultacije sa svim akterima narodnog  bunta i nezadovoljstva i konstantno se utrkuju ko će postati budući lider opozicije, sve u duhu borbe za bolje sutra, u duhu slobode i pravde, demokratije i volje naroda.

Da li od takvih očekujemo da će da menjaju sistem? Ne.

Zbog toga će 1 od 5 miliona izaći na izbore.

Sprečićemo prevarante i trojance da OPET izdaju narod i pojedu nam još 4 godine održavajući Vučića na vlasti.

Ovo je obračun SA SVIMA koji su od Srbije napravili poligon za svoje politikantske igre, dok isti sistem preživljava već decenijama.

Neki nam zameraju na tome što se bavimo Macurom i Živkovićem koji „nemaju ni 1 posto podrške“? Kažu da su to samo izgovori.

Pred svake izbore slušamo kako neke stranke imaju 1%, da su nebitne, a one se sve više umnožavaju. 2003. godine 6 listi je prešlo cenzus, broj partija i pokreta koji su ušli u parlament te godine je 15.

2012. godine sa istim brojem lista u parlament je zaselo, i ne izlazi im se, čak 29 stranaka i pokreta.

Krajnje je vreme da stanemo na put onima koji se iz godinu u godinu priključuju na državni budžet kao na infuziju, kako bi preživeli ne dajući nikakve rezultate i čija se politička „borba“ svodi na to ko će da napiše duhovitiji tvit, oštrije saopštenje, ko će više da zakuka na režim kojem sve vreme daju legitimitet. TAKO SE NE MENJA SISTEM!

Kažete da radimo isto što i ovi koji su pogazili svoj potpis i izlaze na izbore?

Ako ste nas slušali, shvatićete da su drugi sve obesmislili i da je nama ostala još jedna borba, a to je da bojkot bude deo budućeg parlamenta.

Podsmevaju se neki i kažu „deca bi da se igraju izbora“.

Pa da li smo bili deca kada smo godinu dana organizovali proteste iz subote u subotu? Kada smo hapšeni, tučeni, napadani? Da li smo bili deca i kada smo 12 dana blokirali Rektorat i uspeli da oslobodimo tu instituciju? A obećavamo, oslobodićemo i ostale.

Onda nam je čast da  budemo „deca“, jer ova deca ne posustaju pod batinama, prijavama, pretnjama, ali i nepristojnim ponudama „odraslih“ političara.

Optužujete nas da svojatamo „1 od 5 miliona“, da je „1 od 5 miliona“ opštenarodni a mi smo tek nekolicina pojedinaca.

Tačno je da je „1 od 5 miliona“ opštenarodni. Netačno je da mi svojatamo bilo šta, jer mi smo ta deca koja su se sastala, pravili svaki dan plan šetnji, govornika, ideja, ta deca koja su otišla u APR i registrovala UG i koja su donela nova lica da vam se obraćaju.

Nismo mi svojetali slobodu i pravdu, ili demokratiju niti nam je neko ovde otvorio vrata da bi 60 nedelja imali motiva, kao slobodni gradjani, da se borimo za bolju Srbiju. Mi našim radom hoćemo da pokažemo da je odgovornost i na novim mladim licima, a naša lica sada znate.

DA NE BUDE NEDOUMICA:

Pokušali ste da nas izvučete iz Rektorata slanjem nekih profesora, jer vam nije odgovarala ta tema u tom trenutku.

Pokušali ste organizovanjem 13. aprila i postavljanjem nove parole da nas skroz sklonite iz protesta, pa kada ste videli reakciju naroda povukli se i poneli transparent sa sobom.

Znamo, izvadićete ga ponovo. Ali, ponovo ste potcenili narod.

Hteli ste da nas sklonite više puta i iz promocije bojkota. Tačnije, to pokušavate od 5. oktobra kada smo na protestu umesto šetalice „1od5miliona“ stavili šetalicu „BOJKOT“. Kulminacija je bila kada ste nam samo saopštili da se organizuje promocija bojkota 1. februara.

Ne na ulici, već u dvorani.

Tek sedam dana nakon saopštavanja te informacije pozvali ste nas da učestvujemo, ali ne u organizovanju, već… pa niste definisali.

Isto tako bi nam na sto bacili i plan za promociju bojkota. Ne bismo učestvovali u pisanju istog, jer realizacija počinje 1. februara. Sad ste nas već uvredili i sve što smo radili i sve rezultate koje smo postigli.

Oterali ste narod sa protesta nepokazivanjem jedinstva. Evo, sledeća subota je vaša i svaka sledeća do izbora. Neka se samo političari obraćaju, mi više nećemo.

Prisvojili ste bojkot, sada ga štitite. Ali ne u dvorani, već na ulici, kako i dolikuje.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

January 28, 2020