fbpx

Pokret #1od5miliona još jednom izražava svoju podršku lekarima zaposlenim u klinici “Laza Lazarević” koji trpe strašan mobing od direktorke, kao i pacijentima i ljudima koji imaju probleme sa mentalnim zdravljem, a ne mogu da dobiju adekvatnu negu.

Podsećamo da zaposleni štrajkuju od septembra prošle godine i traže da dr Ivana Stašević Karličić, direktorka ove ustanove, da neopozivi otkaz zbog konstantnog maltretiranja i terorisanja radnika godinama unazad.

Napominjemo da je direktorka klinike Laza Lazarević supruga Miljana Karličića, funkcionera SPS-a, koji je 1998. godine bio zamenik Aleksandra Vučića na mestu ministra informisanja.

Zaposleni u klinici redovno dobijaju otkaze, pretnje, prebacuju se na druga radna mesta, zamenjuju se partijskim kadrovima. Osim toga, pacijenti i ljudi koji imaju probleme sa mentalnim zdravljem ne mogu da dobiju stručnu negu koja im je potrebna.

Uzimajuči u obzir da se radi o ustanovi koja se bavi psihijatrisjkim bolestima, ne možemo da ostanemo nemi na ozbiljnost ove situacije. Koliko je života direktorka ove ustanove spremna da uništi zarad pozicije?

Zdravstveni radnici u klinici “Laza Lazarević” su u izuzetno teškoj situaciji, a njihova borba za pravednije i humane uslove rada zaslužuje našu podršku.

Lekari, terapeuti i sestre stupili su u štrajk pre sedam meseci zbog prekomernih kažnjavanja “svih vrsta”, stalnog premeštanja sa jednog radnog mesta na drugo, seljakanja iz odeljenja u odeljenje, promena pacijenata, ali i nemogućnosti komunikacije sa direktorkom.

Kao društvo, moramo prepoznati važnost očuvanja mentalnog zdravlja i osigurati da se adekvatna nega pruži svima kojima je potrebna. Ovo nije problem jedne klinike, već problem svih nas.

Lekari koji dobijaju otkaze odlaze iz države, a oni koji ostanu ovde ne mogu da prežive bez plate.

Zato apelujemo na nadležne institucije da hitno preduzmu mere za zaštitu lekara i drugih zdravstvenih radnika u klinici “Laza Lazarević”, kao i da obezbede da se kvalitetna i stručna nega pruži svim pacijentima, a zaposlenima poručujemo da ne odustaju od svoje borbe i da u njoj nisu sami!


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

April 11, 2023