fbpx

Pokret #1od5miliona pruža podršku studentima koji večeras protestuju, tražeći smanjenje školarina, ali napominjemo da je umanjenje za 30% premalo, te podsećamo na naš zahtev iz aprila ove godine u kome smo tražili umanjenje za 50%.


O posledicama pandemije koronavirusa na ekonomiju znali smo već više meseci unazad i tada smo zahtevali od države i Univerziteta da obrate pažnju, rekavši da “mnogi studenti neće imati para ni za autobusku kartu”.

S obzirom na ekonomske posledice povećala se cena potrošačke korpe, cena života, kao i mnoge akcize koje su uvedene na grbači građana Srbije, koji više nemaju dovoljno para da svojoj deci izdvoje za studije.

U toku pandemije COVID19 hiljade ljudi ostalo je bez posla, pa su se mnogi studenti odlučili da pauziraju godinu, kako ne bi dodatno bili na teretu svojim roditeljima, što je prouzrokovalo tome da Univeryitet u Beogradu raspiše treći upisni rok – i to sa više stotina slobodnih budžetnih mesta.

Nesposobnost ministra Šarčevića, nemarnost države i Univerziteta ogledaju se upravo u povećanju školarina i troškova studija na pojedinim fakultetima.

Obrazovanje svima mora da bude dostupno, što bi se omogućilo dodatkom od samo 2% na postojeće izdvajanje iz budžeta za fakultete i time bi prva godina studija bila besplatna za sve studente.

U ovim trenucima obaveza države jeste da izađe u susret obrazovanju kao jednoj od najvažnijih društvenih grana, a u poslednjih par godina i najzapostavljenijoj.

Pitamo ministra, Rektorat Univerziteta u Beogradu, kao i sve nadležne:
Da li je vama prihvatljivo da studenti upisuju fakultete po cenu gladovanja njihovih roditelja?
Da li je u redu da studenti praznih stomaka sede na predavanjima kako bi mogli da isplate cele školarine i troškove studija?

Podržavamo studente koji su odlučili da se izbore za svoje pravo na obrazovanje i stali solidarno jedni uz druge.

Ovaj datum je jako važan, i kao dodatnu motivaciju studentima na protestu, podsećamo i na jednu od najvećih pobeda studenata, ali i svih građana Srbijie koja se desila na današnji dan.

Studenti koji su 12 dana blokirali zgradu Rektorata UB, nakon čega je Siniša Mali zvanično proglašen za lopova, na današnji dan su izašli iz blokade.

Studenti i mladi su pokretači svih društvenih promena zato što ne pristaju na stari sistem i zahtevaju nešto novo i progresivno, kako bi sebi prvenstveno stvorili bolju budućnost.

Vidimo se na Platou ispred Filozofskog fakulteta danas u 17 časova.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

September 24, 2020