fbpx

U kriminalnom sistemu Aleksandra Vučića, u kojem sudovi oslobađaju dokazane ubice i članove narko kartela, ne iznenađuje ni to kada jedan sud za dokazanog lopova, u ovom slučaju Sinišu Malog, kaže da nije lopov.

To što je Upravni sud poništio odluku Senata Univerziteta u Beogradu kojom je Malom poništena diploma doktora nauka zbog plagijata, nastavak je prakse po kojoj institucije rade po nalogu partije, a ne po nalogu zakona, pa čak ni zdrave pameti.

Pokret “1 od 5 miliona” pohvaljuje Univerzitet u Beogradu koji je pre skoro dve godine imao snage da se odupre pritiscima režima i da jednom ministru oduzme doktorsku titulu. Tačno je da je ta odluka došla nakon dvanaestodnevne blokade Rektorata koju su organizovali studenti iz Pokreta “1 od 5 miliona”, ali je ipak doneta. Za razliku od Univerziteta, Upravni sud tu hrabrost i obavezu da radi po zakonu očigledno nema.

Podvlačimo da ova sramna odluka suda Siniši Malom neće vratiti čast, niti će od njega napraviti žrtvu. On će zauvek ostati upamćen kao “lažni doktor”, kao neko ko je ukrao tuđi rad i podmetnuo kao svoj – dakle, kao lopov. Tu titulu – titulu lopova – ne mogu mu oduzeti nikakvi sudovi, nikakve “proceduralne greške” i mahinacije. Ipak, znajući da je jedna blokada ranije urodila plodom u oslobađanju jedne institucije, ne možemo a da se ne pitamo: da li je vreme za novu blokadu?


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

June 23, 2021