fbpx

Zeleni front Pokreta “1 od 5 miliona” danas je, zajedno sa drugim ekološkim organizacijama, predao zahtev Republičkoj građevinskoj inspekciji Srbije za kontrolu mini-hidroelektrane (MHE) u izgradnji na reci Pčinji, u Donjem Stajevcu kod Trgovišta, jer bi više od 70 stanovnika moglo da zbog toga ostane bez vode.

Predsednica Zelenog fronta “1 od 5 miliona” Snežana Nedeljković kazala je da ovaj pokret zahteva od Republičke inspekcije da učini “sve neophodne radnje kako bi opštinski organi u Trgovištu radili svoj posao po zakonu, a ne po nalogu lokalnih kabadahija koji su uzurpirali vlast i zakone sami smišljaju i sprovode, zastrašujući stanovništvo”.

“Građevinska inspektorka je lažirala izveštaj sa terena i prikazala da je gradilište oko MHE u Donjem Stajevcu legalno. Podsećam da su predstavnici mnogih ekoloških pokreta, pa tako i našeg, bili na licu mesta i videli da je izmešteno korito reke Pčinje, da su betonske cevi ukopane u reku, da je gradilište neobeleženo, da radnici ne smeju da kažu za koga rade”, kazala je ona.

Nedeljković je naglasila i da meštani sela Donji Stajevac već veoma dugo bore protiv izgradnje ove MHE, jer njenom izgradnjom ostaju bez vode i samim tim bez osnovnog uslova za život.

“Moraće da napuste svoja vekovna ognjišta i budu prvi ekološki migranti u Srbiji”, istakla je.

Ona je poručila i da je Zeleni front “1 od 5 miliona” spreman da “pruži podršku ovim čestitim ljudima koliko god da je u našoj moći”.

Zeleni front “1 od 5 miliona” je zahtev Republičkoj građevinskoj inspekciji predao zajedno sa Evropskom zelenom partijom i Inicijativom Odbranimo Košutnjak.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

July 22, 2021