fbpx

Smenom ambasadora Srbije u Poljskoj aktuelni režim nastavlja da bruka Srbiju po svetu, dokazujući iznova licemerje, nedoslednost i sposobnost da u odnosima sa tuđim vlastima savija samo kičmu.

Podsetimo, Nikola Zurovac je danas smenjen zato što je potpisnik pisma podrške poljskoj LGBT+ zajednici, zajedno sa još 48 ambasadora, a da za to, navodno, nije tražio odobrenje Ministarstva spoljnih poslova. Budući da je Zurovac potpisnik tog pisma podrške još od 2018. godine, postavlja se pitanje kako to da nadležno ministarstvo o tome nije obavešteno već tri godine, ili su ipak razlozi za smenu nešto drugačiji od navodnog kršenja protokola.

Pokret “1 od 5 miliona” poručuje ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću da ukoliko već deli “crvene kartone”, red je i da se podseti pravila igre – da crveni karton uvek sledi nakon prekršaja. Po uslovima i pravilima po kojima Srbija igra, ili bar vlast tako javno propagira, ovde nije bilo prekršaja, jer je Zurovac:

  1. pratio politiku Srbije za priključenje EU koja, između ostalog, traži zaštitu prava za pripadnike seksualnih manjina
  2. pratio tačku 13 Vašingtonskog sporazuma koji je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koja glasi: “Obe strane će raditi na tome da u 69 zemalja u kojima je homoseksualnost kažnjiva dođe do njene dekriminalizacije.”
  3. pridržavao se onoga što je već potpisivao od 2018. godine, a na šta zvanični Beograd nije imao zamerke.

S obzirom na navedeno, Pokret “1 od 5 miliona” pita ministra Selakovića i njegove kolege iz Vlade:
Da li iza žrtvovanja Zurovca stoji zapravo vaš uslovni refleks da savijate kičmu i dodvoravate se stranim režimima, u ovom slučaju konzervativnim vlastima u Poljskoj? Ili vam, pak, očajnički treba upražnjena ambasadorska stolica kako biste namirili nekog vašeg partijskog kolegu koji će uskoro ostati bez državne funkcije? Ili je jednostavno ministar Selaković ljut što su mu poljske vlasti zbog navedenog pisma otkazale prethodno ugovorenu posetu njihovoj zemlji. Izvisio je za “ekskurzuju” u Poljsku o trošku poreskih obveznika, i to kad su u Beogradu kišni dani, pa se sveti smenom Zurovcu. Ministre Selakoviću, ako je ovo poslednje u pitanju, postoje i drugi načini da udovoljite Vašoj potrebi za ekskurzijama bez da nameštate otkaze ljudima sa diplomatskim karijerama dužim od celog Vašeg radnog staža. Na primer, javite se za vaučer od 5.000 dinara za odmor u Srbiji koje Vaš šef zdušno reklamira. I u Banji Vrujci ima štošta da se vidi, ne samo u Poljskoj.


Prijavite se na naš njuzleter:

Želiš da pomogneš #1od5miliona? Doniraj.

May 20, 2021